Gazdaság

Egyfolytában esik a magyar sikergyümölcs ára, már a tavalyi alatt áll

gettyimages.com
gettyimages.com
Április elején még szinte aranyáron mérték az epret, mert a gyümölcs akkor még a drágán fűtött fóliasátrakból származott, az árak viszont mostanra jelentősen csökkentek. Az epret évtizedek óta termesztők szerint a rengeteg import letöri az árakat, miközben a gazdák költségei nagyot nőttek – olvasható a telex.hu körképében.

A Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon a földieper-szezon május elején indult be igazán. A hónap első hetének közepén a nagy szemű, első osztályú epret kilónként 1800 forint körüli áron kínálták, a kisebb méretű másodosztályút pedig 1400-1500-ért. Az árak persze változhatnak, akár naponta is.

Tavaly 50-60 százalékkal megemelkedtek a kiadások: a műtrágya, a permetezőszerek, és sok minden más is többe kerül – mondta a portálnak egy epertermesztő gazda, Dudás Ferenc.

Az idén azonban a tavalyi árnál 10 százalékkal olcsóbban lehet csak eladni az epret.

„A tavalyi ár jobb volt, de behozzák azt a sok szar importot, ami a magyar árakat letöri, ez a probléma. A kereskedők a nagybani piacon megveszik 1800-ért, aztán eladják 3500-4000 forintért az útszéleken meg mindenhol. Trükköznek is, mert megvesznek az enyémből két ládát, mellé 8-10 láda importot, de aztán az én nevem alatt, az én számlámmal árulják azt is.”

A forráskúti gazda szerint a koronavírus-járvány alatt is magasabb árakat értek el, mert akkor kevesebb gyümölcs érkezett külföldről. Most kevés árut visznek a kereskedők, de dupla haszonnal, régen sok árut vettek meg, kisebb haszonnal, akkor a termesztők is meg tudtak élni, meg a kereskedők is.

Az is növeli a gondokat, hogy az eper kézimunka-igényes, de nincs hozzá munkaerő, pedig az eperszedő napszámosok órabére már 1800-2000 forint körül van, és ezután a gazdáknak még a járulékot is be kell fizetniük.

Régen sok földi epret felvittek Budapestre, mert ott jobban ment az eladása, de úgy tudja, már lementek az árak ott is, mert hordják be az importot, és így egyre nehezebb eladni a sajátot.

A pécsi Varga Ker Kft. gyümölcskereskedőcég vezetője szerint fővárosban a nagybani termelői piac árai sok esetben magasabbak, mint a szegediek. A telex kérdésére elmondta, hogy az idén áprilisban igen magasan nyitották az előszezont a hazai földieper-árak, mert az a gyümölcs még a magas költséggel fűtött fóliasátrakból származott, azért volt olyan drága. A májusi már fűtetlen fóliából érkezik. Amire viszont senki nem számított, hogy nagyot csökkent az eper ára, egy hét alatt a felére esett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik