Gazdaság

Orbán Viktor kész megállapodni az amerikai kormánnyal

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A multik adózását érintő adatcsere ügyben döntött a kormányfő.

Megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök határozata, amelyben Varga Mihály pénzügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztése alapján felhatalmazást ad a megállapodásra az amerikai kormánnyal az országonkénti jelentések (CbCR)
cseréjéről.

Orbán Viktor ezért felhatalmazta Varga Mihályt, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben – a tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje; ő maga vagy az általa kijelölt személy a szövegtervezetet aláírja. A kormányfő megbízta a pénzügyminisztert, a külügyminisztert és Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy a tárgyalás után a CbCR megállapodás szövegének tervezetét haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

Az országonkénti jelentés (Country-by-Country Report, CbCR) célja a multinacionális vállalatok adózásának átláthatóvá tétele, az automatikus információcsere segíti az adóhatóságokat a transzferár ellenőrzésében. Adatszolgáltatásra minden multinacionális vállalatcsoport köteles, ha konszolidált bevétele az adóévet megelőző üzleti évben elérte a 750 millió eurós értékhatárt.

Kapcsolódó
20 milliós bírságot kockáztatnak a multik
Megváltoztak a transzferárak bejelentésének szabályai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik