Gazdaság

Földbe döngölték a napelemek a szén- és gázerőműveket, Németországban

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A múlt héten mért csúcsidőszakban majdnem 20-szor annyi elektromos energiát termeltek a naperőművek, mint amennyi gázt égettek áramtermelési céllal – írja a villanyautósok.hu

A megújuló energiával foglalkozó német Fraunhofer ISE semleges forrásból származó energiapiaci és energiarendszer információi alapján Németországban május 4-én délben a villamos energia rendszerben volt egy olyan idősáv, amikor a fotovoltaikus erőművek 40 GW teljesítményt adtak a hálózatra.

A 40 ezer megawatt éppen akkor durván tízszerese volt annak, amennyit a tengeri (offshore) és a szárazföldi (onshore) szélerőművek összesen termeltek – olvasható a portálon.

Annak pedig majdnem a húszszorosa, amennyi gázt égettek áramtermelési céllal, illetve:

több mint ötszöröse annak, amennyit a kőszén és a barnaszén erőművek produkáltak.

A mintegy 64,5 GW-nyi össztermelésben már semennyi nukleáris energia se volt, nem is lehetett, mert az utolsó atomerőmű blokkokat április közepén lekapcsolták a hálózatról.

A 40 ezer MW még Németországban is nagyon-nagyon nagy teljesítményérték. Ezeket az értékeket a rendszerirányítók negyedórás bontásban publikálják – így tesz a magyar Mavir is – így az adat nem úgy generálódik, mint a Forma-1-ben mért csúcssebességek, hanem a közölt teljesítményérték az adott negyedórás időszak termelési méretének átlagértékére is vonatkozik. Az utóbbi időben jellemzően 25-30 GW közötti napi csúcsértékek között teljesített a rendszer; az elmúlt két hétben csak három olyan nap volt, amikor 35 GW feletti értéket mértek.

Április végén a beépített napelemes termelőkapacitás az országban átlépte a 70 GW-ot , miután az év első három hónapjában 2,65 GW-nyi új napelemes termelőkapacitást csatlakoztattak a hálózatba, s csak márciusban majdnem 1 GW (944 MW) új napelemrét kapcsolódott a rendszerhez.

A viszonyítási alapok kijelölése érdekében érdemes azt tudni, hogy az aktuális magyarországi áramigény-csúcs 7250 MW-nál tart, a hazai napelemes termelésünk pedig (a mintegy 4500 MW termelőkapacitás beépítettségi szintje mellett) jelenleg 2200 MW körüli csúcsérték elérésével képes napközben villamos energiát adni a magyar hálózatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik