Gazdaság

Euróbevezetés: csak Orbán Viktor nélkül lehetséges?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kovács Árpád szerint a magyar gazdaság a jövő év végére akár az euró előszobájába is beléphetne. A DK politikusa szerint ez illúzió – olvasható a Népszavában.

Az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat 2024 végére teljesítheti Magyarország – jelentette ki Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

A magyarok többsége az elmúlt két évtizedben folyamatosan támogatta volna az euró bevezetését az Orbán-kormány ezt soha nem tekintette politikai prioritásnak. Az euróövezethez való csatlakozás azt is jelenti, hogy a nemzeti kormány gazdaságpolitikai mozgástere szűkül, és ez az utolsó, amit Orbán Viktor elviselne.

Bodnár Zoltán, a Demokratikus Koalíció árnyék-pénzügyminisztere szerint kétséges, hogy a magyar gazdaság képes lenne az euró bevezetésének előfeltételeit a jövő év végére teljesíteni – idézi a lap. Ez kiváltképp igaz a makacsul magas inflációt nézve, hisz a követelmény ez esetben olyan szint elérése lenne, ami csak 1,5 százalékponttal haladja meg a három legalacsonyabb inflációjú tagállam átlagát. (Jelenleg ez az érték 5,1 százalék inflációs küszöböt jelentene). Ettől messze vagyunk, hisz áprilisban is a várakozások szerint is épphogy benézhet 25 százalék alá a pénzromlás üteme. A kamatkonvergencia pedig sehol nincs, hisz épp most készül 20 százalékos államkötvényt kibocsátani magyar állam.

Ezek alapján a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott jövendölés, hogy 2024 végére a magyar gazdaság képes lenne teljesíteni az euróbevezetés számszaki feltételeit. Egy pozitív változás van a maastrichti kritériumok teljesítésben: a magas inflációnak köszönhetően a nominális GDP jelentősen emelkedik, így a GDP-arányos államadósság-mutató annak ellenére csökken, hogy közben az adósságállomány drámaian emelkedik – mondta Bodnár Zoltán.

Jelenleg egy kormányváltás az előfeltétele az euróbevezetésnek – véli a DK politikusa. Ez azzal járna, hogy

az uniós finanszírozás gondja megoldódna,

ami jelentősen enyhíthetné az adósságszolgálatot, mérsékelné adósságnövekedést, így a költségvetés pozíciója is javulna. Ilyen gazdasági környezetben már lehetőség lenne kamatcsökkentésre, és ezek együttes teljesülése esetén 2025 végén, 2026 elején már nem lenne reménytelen bejelentkezni az ERM-2 árfolyamrendszerbe, vagyis az euró előszobájába.

Ehhez azonban politikai váltás kell, hisz

az euró bevezetése jelentős, részben politikai akaraton is múlik – mondta Bodnár Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik