Gazdaság

4-5 százalékos évközi nyugdíjkorrekció jöhet a nyugdíjguru szerint

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, mert a kormány szerint ekkora lesz idén az éves infláció. A 15 százalékos mértéket azonban a nyugdíjasszervezetek és az összes érintett nyugdíjas is kicsit kétkedve fogadja, mivel a nyugdíjas infláció 26 százalék fölött volt az év első három hónapjában. Vagyis a 15 százalékos januári emelés (még ha ideszámítjuk a februárban kézhez kapott 13. havi nyugellátást is) nem képes ellensúlyozni ezt a nagyon magas nyugdíjas inflációt – mondta Farkas András nyugdíjszakértő az Inforádiónak nyiltakozva.

Ráadásul az áremelkedés mértéke a szakértői konszenzus szerint – teljes összhangban a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzési sávjával – elérheti a 19, de akár a 20 százalékot is éves szinten, tehát a 15 százalékos januári emelést korrigálni kell majd néhány százalékos mértékben a nyugdijguru.hu portál alapítója szerint.

Tavaly júliusban, tavalyelőtt pedig júniusban volt évközi rendkívüli korrekció, és a nyugdíjtörvény egy novemberi újabb felülvizsgálatot is előír, ha még az esetleges időközi korrekcióval együtt sem érné el az emelés az infláció mértékét, akkor visszamenőlegesen, január 1-jétől kell újabb plusz pénzt számolni és utalni.

A korrekció körülbelül 4-5 százalék mértékű lehet, de előfordulhat, hogy két részletre elosztják, nyár közepén és novemberben is emelhetnek

– mondta a rádiónak Farkas András. Hozzátette, a jogosultak nagyon számítanak a plusz pénzre, mert a beígért inflációcsökkenést – azt, hogy az infláció mértéke akár egy számjegyű is lehet az év végére – a nyugdíjasok semmilyen módon nem érzik. Az ő költségvetésük ugyanis nagyon kemény korlátokkal rendelkezik, hiszen nem tudnak kiegészítő jövedelmekre szert tenni, és ezért amikor az élelmiszerárak 40 százalék fölötti inflációjával naponta szembesülnek, akkor úgy érzik, hogy erre a nekik juttatott eddigi 15 százalékos emelés messze nem elégséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik