Gazdaság

Hiába méregdrága a benzin, több magyar utazgatott autóval külföldre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Noha a gázolaj és a 95-ös benzin tavaly nyári 700-800 forintos (hatósági áron 480 forintos) átlagára 2022 november óta mérséklődött, 2023 április közepéig a benzin átlagára nem csökkent 600 forint alá a KSH adatai alapján. Az autóval kivitelezett, hosszabb távú utazások tehát még mindig költségesnek számítanak.

Ez azonban úgy tűnik, nem tartotta vissza a magyarokat a külföldi utaktól. Legalábbis a Genertel Biztosító

  • 2022. december és 2023. április között megkötött utasbiztosítási adatai alapján az ügyfelek több mint kétharmada autóval kelt útra.
  • Ez a tavalyi év azonos időszakával összevetve növekedést jelent, ugyanis az akkori adatok alapján több volt a repülős utazás, az autóval kiruccanók aránya még csak 50% volt.

A biztosító adatai alapján az idei télen külföldre látogatók legnépszerűbb úti céljai a környező, autóval könnyen megközelíthető országok voltak: Ausztria, Szlovákia – melyek összecsengenek a KSH adataival is –, valamint Olaszország. Ausztria különösen népszerű volt a magyarok körében, ugyanis a náluk biztosítási szerződést kötők közel fele választotta nyugati szomszédunkat úti célul. A tavalyi év azonos időszakában ez csupán az utazók harmadánál volt így.

Kapcsolódó
Szerdától jelentősen olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is
Az elmúlt három hétben folyamatosan csökken a hazai üzemanyagok ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik