Gazdaság

Tisztességtelen, ha az építési vállalkozó ilyen szerződést akar kötni velünk

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Ügyész által indított újabb közérdekű perben állapította meg a bíróság, hogy tisztességtelen az ún. vis maior kikötés, ha egyoldalúan megkönnyíti a vállalkozás mentesülését a szerződésszegés jogkövetkezményei alól.

Az ügyészség már egy korábbi ügyben is eredményesen perelt olyan építőipari vállalkozást, mely olyan általános szerződési feltételeket alkalmazott, melyek segítségével egyoldalúan megkönnyítette saját magának, mentesüljön a szerződésszegés jogkövetkezményei alól.

Az újabb perben is megerősítést nyert, hogy tisztességtelen az olyan, úgynevezett vis maior kikötés, melynek alapján a vállalkozás akkor is mentesülhet szerződésszegése jogkövetkezményei alól, ha saját érdekkörébe tartozó körülmények miatt történt meg. A támadott kikötés emellett lehetővé tette, hogy a vállalkozás a saját érdekei szerint döntse el, hogy a szerződés fennmaradjon, vagy megszűnjön-e, bizonytalanságban tartva ezzel a fogyasztót.

Megállapította továbbá a bíróság, hogy tisztességtelen és ezért érvénytelen az a szerződési feltétel is, amelynek alapján a vállalkozás a fogyasztó bármely fizetési kötelezettségének megszegése esetén – minden további feltétel nélkül – elállhat a szerződéstől.

Ezek a szerződési feltételek azért tisztességtelenek, mert azok a felek szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a fogyasztó hátrányára állapítják meg. Az ún. vis maiorra vonatkozó fenti kikötés emellett azért is tisztességtelen, mert kizárja a fogyasztó jogszabályon alapuló jogait a vállalkozás szerződésszegése esetén – derült ki az ügyészség közleményéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik