Gazdaság

Nyugodt nyugdíjas évek, vagy sírig tartó munka? Inkább az utóbbira számítunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A jelenleg gazdaságilag aktív lakosság nyugdíjkilátásai elég pesszimisták, a jellemző vélemény évek óta ugyanaz – derült ki az OTP Bank Öngondoskodási Index friss adataiból. A válaszadók 67 százaléka szerint az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztességes megélhetésre, ennek ellenére a megkérdezettek 36 százaléka még mindig csupán erre alapozza időskori egzisztenciáját.

Ezzel összefüggésben

  • azok aránya is igen magas (71%), akik úgy látják, a nyugdíjas éveikben is dolgozniuk kell majd, ezért a nyugdíjkorhatár betöltése után próbálnak olyan állást találni, amit idős korukban is végezhetnek.
  • A megkérdezettek 64 százaléka pedig magát a nyugdíjba vonulást halasztaná és próbálna minél tovább dolgozni, így elkerülve, vagy legalábbis elodázva az időskori anyagi nehézségeket. Ugyanakkor
  • sokan (58%) még nagyon távolinak tartják a nyugdíjat, ezért úgy vélik, felesleges ezzel foglalkozniuk,
  • mások pedig (55%) bizonytalanok azt illetően, hogy megérik-e egyáltalán a nyugdíjas kort, így értelmét sem látják takarékoskodni.

A felmérés szerint a 18-70 éves bankhasználó lakosság több mint felének azért nincs semmilyen formában tartaléka, mert bevallása szerint jelenlegi élethelyzetében és anyagi körülményei között nincs lehetősége megtakarítani. Ezzel együtt vannak azonban pozitív jelek is. Az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba szerint optimizmusra ad okot, hogy a lakosság bankkapcsolattal rendelkező részét jellemzően a nehéz gazdasági helyzet sem tántorította el a megtakarítástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik