Gazdaság

Egyre olcsóbb a földgáz, és rengeteg van belőle

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Folytatódott az európai mértékadó TTF tőzsdén a gáz árának csökkenése: júniusi lejáratra immár 35 dollárig esett megawattóránként a csütörtöki kereskedésben. Mindeközben még vannak, akik aggódnak a következő téli gázellátás miatt, noha egyre kevésbé látni, hogyan tudna hiányhelyzet előállni a mostani túlkínálatból – írja a Napi.hu.

Az európai gázimportból az orosz gáz már csak kevesebb mint 7 százalékot tesz ki. És ha ezzel valami gond lenne (például a háború infrastrukturális hatásai miatt), a portál szerint érdemben ez sem zavarná meg a piacot. A világ többi gázkitermelője ugyanis, akik más kontinensekről cseppfolyósított, azaz LNG gázt szállítanak, boldogok, hogy most ilyen jó lehetőség adódik számukra.

Köztük nem csak gazdag országok vannak, mint az USA vagy épp a gázból meggazdagodott Katar, hanem olyanok is, akiknek minden egyes euró vagy dollár létfontosságú. Köztük Algéria vagy Nigéria, ám a gazdagnak épp nem mondható Azerbajdzsán és Türkmenisztán is igyekszik nagyobb szeletet kihasítani a tortából, jóllehet ők alapvetően csővezetéken szállítják a gázt.

Az orosz gáz kiesése által keltett piaci rést tehát nagyon is be akarják tölteni, különösen addig, amíg az európai ár lényegesen magasabb, mint más kontinenseken. Az amerikai mértékadó tőzsdei ár átszámolva ugyanis ma nem több, mint 7-8 euró megawattonként, és a kitermelési költség máshol is ez alatt van. Így még az LNG-szállítás költségeivel együtt is hatalmas bevételi lehetőségről van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik