Gazdaság

Ha külföldi nyaralást tervez, így készüljön pénzügyileg

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Külföldön a készpénzhez képest előnyösebb megoldás lehet a bankkártya, biztonságát tekintve (az átváltott valuta például elveszhet, vagy megrongálódhat), illetve egyszerű használata miatt is, miközben azért kisebb összeget érdemes készpénzben is magunkkal vinni – írja többek között tájékoztató közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Arra is felhívják a figyelmünket, hogy

  • utazás előtt bankkártyánk kapcsán célszerű megtenni néhány óvintézkedést.

Ha szükséges, érdemes felemeltetni a kártyánkon beállított költési limiteket vagy a napi lehetséges tranzakciók darabszámát is. Hasznos lehet jelezni bankunk ügyfélszolgálatának, hogy a bankkártyánkat külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer szokatlan helyről érkező tranzakciónak minősítse azt.

Fontos tájékozódni utazásunk helyszínének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártyaműveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról.

  • A legtöbb országban – hazánkhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, azonban a készpénzfelvételnek a hazainál általában magasabb a költsége.

Fizetésnél, készpénzfelvételnél a kártyatársaságok a külföldi kártyás ügyletek összegét először euróban vagy amerikai dollárban terhelik tovább a magyarországi hitelintézet felé, függetlenül attól, melyik országban fizettünk. Ha a kártyához forintszámla kapcsolódik, akkor a hazai bank ezután egy előre meghatározott árfolyamon átváltja a kártyatársaság által küldött összeget forintra. (Ha tehát nem az USA-ban vagy az euróövezetben nyaralunk, akkor két átváltás is történhet.)

Az átváltási árfolyamokról a hazai hitelintézeteknek üzletszabályzataikban, hirdetményeikben előzetes tájékoztatást kell adni ügyfeleiknek, s a konkrét ügylet adatait is ellenőrizhetővé kell tenniük a számlakivonaton. A bankok az általuk alkalmazott árfolyamokról tájékoztatnak, a nemzetközi kártyatársasági elszámolásokhoz tartozó árfolyamokról a kártyatársaságok honlapján lehet információt kapni.

  • Külföldi tranzakcióknál döntésünktől függően lehetőség van úgynevezett helyszíni átváltásra (dinamikus valutakonverzióra, DCC) is, ha a POS-terminál vagy ATM felkínál ilyet.

Ez azt jelenti, hogy a vásárlást vagy készpénzfelvételt átlátható módon már a külföldi helyszínen forint alapon végezhetjük el (a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó fix forintösszeget).  Az Európai Gazdasági Térségben az ATM-en vagy POS terminálon DCC igénybevételével bonyolított kártyás fizetési műveleteknél a pénznemek közötti átváltás teljes díjáról az Európai Központi Bank legfrissebb euro devizaárfolyamához képest számított százalékos árrés formájában – a fizetési művelet kezdeményezése előtt az ATM-en és az értékesítés helyén (például a kasszánál vagy digitális formában a POS terminálon, illetve online vásárlás esetén a képernyőn) – is tájékoztatást kell kapnunk. E szolgáltatás azonban jellemzően többletköltséggel jár, mert a számított árfolyam kedvezőtlenebb a fogyasztónak, illetve az üzemeltetést végző külföldi szolgáltató is díjat számíthat fel.

A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget nem kötelező elfogadni: minden esetben dönthetünk úgy (s e választási lehetőséget a szolgáltatóknak az ATM vagy POS kijelzőjén is jól láthatóan meg kell jeleníteniük), hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizetjük ki. Ekkor a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a – jellemzően kedvezőbb árfolyamú – „hagyományos” kártyatársasági (pl. VISA, MasterCard) és banki átváltással történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik