Gazdaság

Letörnék a gyógyszerek árát, megszüntetnék a gyógyszerhiányt, utalványrendszer jöhet

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Az elmúlt 20 év legnagyobb gyógyszerészeti reformját terjesztette elő az Európai Bizottság. A brüsszeli javaslatcsomag célja, hogy az Európai Unióban (EU) hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak a gyógyszerek, valamint, hogy megszűnjön a gyógyszerhiány, és csökkenjenek az árak is. És bevezetik az úgynevezett utalványrendszert, a multirezisztens fertőzések ellen áttörést jelentő új antibiotikumok fejlesztői számára – írta a Napi.hu.

Ahogy a javaslatban fogalmaznak: a gyógyszerreform révén elérhetőbbé, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé válnak a gyógyszerek. A rendeletek támogatni fogják az innovációt, az uniós gyógyszeripar versenyképességét és vonzerejét, és egyúttal szigorúbb környezetvédelmi előírásokat vezet be.

A gyógyszerhiány évek óta komoly aggodalomra ad okot az EU-ban. A Covid19-világjárvány különösen a jelenlegi jogi keret hiányosságaira világított rá, amelyek negatívan érintik mind a betegeket, az egészségügyi rendszereket és az egészségügyi szakembereket. Jelenleg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján 1577 tétel szerepel a hiánytermékek listáján. Hiány van többek között fájdalomcsillapítóból, köptetőből, allergia elleni készítményből, vérnyomáscsökkentőből, feszültségoldó vagy szorongáscsökkentő gyógyszerből is.

A legfontosabb brüsszeli javaslatok, megállapítások:

  • Létre kell hozni egy egységes gyógyszerpiacot, biztosítva, hogy az EU-ban minden beteg időben és méltányosan hozzáférjen a biztonságos, hatékony és megfizethető gyógyszerekhez.
  • Vonzóvá és innováció baráttá kell tenni a gyógyszerkutatást, a fejlesztést és a gyártást Európában.
  • Az adminisztratív terhek drasztikus csökkentésére van szükség, a gyógyszerek engedélyezési eljárásainak felgyorsítására, hogy a gyógyszerek gyorsabban jussanak el a betegekhez.
  • A gyógyszerek elérhetőségét minden EU-ban élő beteg számára biztosítani kell.
  • Jelentős hiányosságok vannak a ritka betegségek kezelésében és az antibiotikum rezisztencia kezelésében is.
  • Valamint a gyógyszerek környezeti fenntarthatóságának emelésére is szükség van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik