Gazdaság

Digitális jegybankpénzzel söpörné ki a készpénzt az MNB a pénztárcánkból

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A Matthias Corvinus Collegium (MCC) digitális jegybankpénzről szervezett konferenciáján Virág Barnabás, az MNB alelnöke is előadást tartott, egyúttal sajtóbeszélgetés keretében válaszolt többek között ezzel a fejlesztés alatt álló új eszközzel kapcsolatos kérdésekre is – írta a Napi.hu.

De mi is az a digitális jegybankpénz, amit az MNB bevezetne? Az alelnök szerint lényegében ugyanolyan fizetőeszköz lenne, mint a mai pénzek, csakhogy míg ma a pénz bárkinél lehet például készpénzben, addig a digitális pénz a jegybanknál lenne, tehát végső soron közvetve vagy közvetlenül mindenkinek ott kell, hogy legyen a számlája.

A digitális jegybankpénz tehát olyan eszköz lesz,

  • amit a jegybank garantál, ugyanakkor
  • bevezetése nem egyenlő az egyszintű bankrendszerrel, vagyis
  • nem veszi át a jegybank a betétgyűjtés és a hitelezés szerepét, de
  • óhatatlanul hatékonyan, a jelenleginél erősebben együtt kell működni a kereskedelmi bankoknak és a jegybanknak.

Mint kiderült, a részletek kidolgozása még a jövő kérdése, hisz a cél az, hogy ami most jól működik a bankrendszerben, az megmaradjon. A készpénz feltehetően kikerül a rendszerből, ha a digitális jegybankpénz veszi át a szerepet. Jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkoznak leginkább a fejlesztéssel. Nagy kérdés lesz, hogy ki valósítja meg először a projektet: ezt követően feltehetően sokan igyekeznek majd követni, hogy ne maradjanak le, ennyiből a kisebb jegybankoknak is célszerű felkészülten várni ezt az időpontot.

Az is elhangzott, hogy a készpénz feltehetően kikerül a rendszerből, ha a digitális jegybankpénz veszi át a szerepet. Jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkoznak leginkább a fejlesztéssel. Nagy kérdés lesz, hogy ki valósítja meg először a projektet: ezt követően a jegybankalelnök szerint feltehetően sokan igyekeznek majd követni, hogy ne maradjanak le, ennyiből a kisebb jegybankoknak is célszerű felkészülten várni ezt az időpontot.

Szóba került az is, hogy amikor tavaly a forint zuhant, az kiváltotta az euróba való lakossági menekülést, vagyis megingott a forintba vetett hit, spontán euróizáció zajlott. Mindez együtt kikényszerítette, hogy a jegybank igen komolyan lépjen fel, kiszélesítse a kamatfolyosót, magas effektív jegybanki kamatot alkalmazzon, biztosítsa közvetlenül az energiaimporthoz szükséges devizát és megemelje a kötelező tartalék mértékét. Ezek a lépések Virág Barnabás szerint hatékonyak voltak, a forint trendje megfordult, erősödésbe kezdett, a bizalom visszatért, miközben a külső tényezők is konszolidálódtak – az energiaárak visszatértek a két évvel ezelőtti szintekre. Mindez úgy véli, lehetővé teszi a monetáris lazítás megkezdését és az infláció csökkenésének függvényében a kamatcsökkentési ciklus lebonyolítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik