Gazdaság

200 ezer forinttal édesgethetik a fiatalokat babaváró hitelre a bankok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az év első hónapjában mindössze 716 fiatal házaspár igényelte a maximum 10 millió forintos szabad felhasználású babaváró hitelt, és bár a február erősebb volt, az 1231 igénylő még így is jelentősen elmarad a korábbi időszak 4-5 ezres átlagától. Emiatt a bankok között mind nagyobb a verseny az ügyfelekért, már csak azért is, mert közülük sokan lakáshitelt is igényelnek a kamatmentes, támogatott Babaváró mellé.

Babaváró

A Babaváró hitel állami támogatással igényelhető konstrukció, ami az első 5 évben kamatmentes lehet, amennyiben pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor a futamidő végéig az is maradhat. A második és a harmadik gyerek érkezését követően ezen felül elengedik a fennálló tőketartozás egy részét, illetve egészét. Megfelelő időzítéssel azonban akár az is elérhető, hogy a felvett összegből végül egyetlen forintot sem kelljen visszafizetnie a családnak.

Mivel a Babaváró esetében az egyes bankok hitelkondíciói azonosak, a pénzintézetek mind nagyobb összegű bónuszokkal csalogatják magukhoz a fiatalokat – figyelt fel rá a Bankmonitor. Van, ahol 100 ezer forintot kaphat egy fiatal pár a folyósítást követően (az OTP-ben), míg máshol 120 ezer forint (Erste, Magnet), 130 ezer forint (MBH), 150 ezer (UniCredit, K&H), de akár 180 ezer (Raiffeisen, Cib), vagy 200 ezer forint is lehet az ügyfélcsalogató jóváírás.

Fontos ugyanakkor, hogy a bankok feltételei nagyon különbözőek, és a pluszösszeghez is eltérő feltételek mellett lehet hozzájutni, így érdemes alaposan szétnézni, hogy számunkra ki adja a legkedvezőbb ajánlatot.

Mivel az egyes bankoknál eltérő lehet például a hitelezhetőség alsó és felső korhatára, a minimálisan elvárt jövedelem nagysága, könnyen előfordulhat, hogy a pár az egyik banknál megkapja az igényelt összeget, míg a másiknál kikosarazzák őket.

Kapcsolódó
Már legalább egy gyereknél tart a babaváró hitelesek kétharmada
A babaváró hitelesek közel kétharmada már teljesítette a kamatmentesség megtartásához szükséges gyermekvállalást. Eközben egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az államilag támogatott kölcsönök a lakossági hitelek teljes állományból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik