Gazdaság

Mészárosék 10 milliárdos nyereség után 8 milliárdot hálózatfejlesztésre fordítanak

MTI
MTI

A Mészáros Lörinc cégbirodalmához tartozó kelet-magyarországi energiacégek, az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. közleményben jelentették be, hogy jelentős forrásokat biztosítanak a régió villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására.

Hajdú-Bihar vármegye teljes területén, illetve a villamosüzemhez tartozó Békés vármegye északi részén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére idén több mint 5,8 milliárd forintot fordítunk, a gázhálózaton pedig 2,6 milliárd forintos beruházást végezünk

– idézte a közlemény Torda Balázst, az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. vezérigazgatóját.

Azt is írták, hogy az OPUS TITÁSZ Debrecen környékén összesen 43 kilométer elosztóhálózatot épít, 93 transzformátorállomást létesít, és 13 ezer új fogyasztási pontot köt be a rendszerbe. Az OPUS TIGÁZ egyebek mellett 121 új gerincvezeték, közel 400 leágazóvezeték és 6 nyomásszabályozó állomás építését tervezi.

A felcsúti milliárdos érdekeltségében álló, tőzsdei Opus 2021 márciusában vette meg a Tigáz kelet-magyarországi fogyasztói gázhálózat áttételes, közel 50 százaléknyi részesedését a kormányközeli MET-től, ezzel az aktussal vált a teljes Tigáz-hálózat tulajdonosává.

Mészárosék jól menő üzletbe léptek be, hiszen az Opus Tigáz a vásárlás évében, 2021-ben 4,3 milliárdos, a villamos hálózatot működtető Opus Titász pedig 6,6 milliárdos tiszta nyereséget ért el. A tulajdonosok 2022-ben 1,5 milliárdos osztalékot ki is vettek az Opus Tigázból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik