Gazdaság

Nógrádban háromszor akkora ingatlanra telhet az átlagkeresetből, mint Budapesten

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Érdekes összefüggéseket világított meg a Pénzcentrum, amikor megnézték, hogy a megyei átlagfizetésekből mekkora lakáshitelhez juthatnak maximum a lakásvásárlók, és ez alapján mekkora ingatlant tudnak venni az ország különböző részein.

2022-ben a KSH adatai szerint szerint nettó 342 984 forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon. A legtöbbet a fővárosiak vihettek haza, kicsivel több mint nettó 422 ezer forintot, a legkevesebbet pedig a Szabolcsban élők, nekik szűk 242 ezer forinttal kellett beérniük.

Kiszámolták, hogy a legoptimálisabb esetben országos átlagban 19,4 millió forintos lakáshitelre jogosíthatott a nettó átlagfizetés. A legkisebb keresetű szabolcsiaknál azonban a nettó átlagfizetés alapján maximum 13,4 millió forint hitel jöhetett szóba. A budapesti nettó átlagfizetés viszont nagyjából 24,7 millió forintos hitelre lehetett elég.

Kiemelnénk még Nógrád megyét, ahol kis híján 265,5 ezer forint volt a nettó átlagkereset, amiből nagyjából 15 millió forintnyi hitel jöhetett ki a legjobb esetben. És mivel a salgótarjáni lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 200 ezer forint alatti, így több mint 76 négyzetméter lakóingatlanra lehetett elég átlagban a megyei kereset. Ez kimagasló érték. Ezzel szemben a legjobban kereső fővárosiak a legmagasabb hitelösszeg mellett is csak egy 31 négyzetméter körüli garzon vásárlásába vághatnának bele átlagban. Az országos átlag kicsivel több mint 30 négyzetméter lett, de Hajdú-Biharban és Veszprémben is 28 négyzetméter alatti lehet a lakás, ha az átlagos nettó kereset alapján elérhető lakáshitelből kellene vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik