Gazdaság

Bajunk lehet belőle, ha túl zajos a klímánk

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Magyarországon nincs egységes klímatelepítési szabályozás – településenként, kerületenként, esetenként utcánként és épületegyüttesenként is változhat, mi a szabály. Egyes városokban speciális előírások vonatkoznak a homlokzaton elhelyezhető kültéri egységekre, van, ahol ezek engedélykötelesek is, melynek díja néhány tízezer forint – derül ki a Gree Magyarország közleményéből. Antal Mihály műszaki szakértő szerint az előírások betartása alapvetően nem jelenthet problémát a lakosság számára, ugyanakkor az íratlan szabályokra is oda kell figyelni, ha klímatelepítés mellett döntünk. A légkondicionálók zajszintje ugyanis potenciális konfliktusforrás lehet, zavarhatja a szomszédokat. A kültéri egység kompresszorának is van hangja ugyanis, valamint a ventilátor működése légáramlással jár, ami szintén zajhatást kelt.

A szakember szerint ugyan a legkorszerűbb berendezések zajszennyezését mára sikerült minimalizálni és a suttogással egyenértékűvé tenni, de a technológia még nem jutott el odáig, hogy a teljes zajmentesség biztosított legyen. Emiatt nagyon fontos, hogy ha klímatelepítést tervezünk, akkor tájékoztassuk róla időben a szomszédot, pláne akkor, ha a berendezés olyan helyre kerül, hogy a zajterhelés a szomszéd épülete felé áramlik majd.

Családi házaknál érdemes olyan falra feltenni az eszközt, hogy ne is kerüljön még csak a szomszéd látókörébe se. Ugyan központi szabályozás nincs rá, de ha a szomszéd úgy ítéli meg, hogy rontja az életminőségét a klíma zajterhelése, akkor birtokháborítási eljárást indíthat, a jegyző pedig át is telepíttetheti a berendezést, ami többe kerül, mint az eredeti beruházás. A tapasztalatok szerint ugyanakkor szerencsére erre csak ritkán van példa.

A társasházaknál, ahol közös homlokzat van, kétharmados beleegyezés szükséges a tulajdonosoktól a klíma felszerelésére, ilyen esetben elsőként a közös képviselővel érdemes beszélni. Saját teraszon ugyanakkor bárki szabadon helyezhet fel ilyen eszközt. Annak érdekében pedig, hogy a rezonancia se jelentsen problémát, ahol lehet, ajánlott a földre telepíteni a készüléket – hangsúlyozta a szakember.

Körültekintően kell eljárni minden esetben, hiszen akit már az óra kattogása is zavar, annak egy magas zajszintű berendezés biztosan nem lesz megfelelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik