Gazdaság

Nálunk csökkentek leginkább a foglalkoztatást terhelő közterhek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben 2022-ben az adóék mértéke – írta a Portfolio.hu a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedden megjelent Taxing Wages 2023 című kiadványára hivatkozva. Az adóék mutató a munkavállalói és a munkaadói terheket fejezi ki a teljes munkaerőköltség százalékában.

Megállapítják, hogy:

  • A gyerek nélkül számolt, átlagbér körül kereső munkavállaló adóékét nézve Magyarország továbbra sem áll jól, mert 2022-ben az így számolt teljes adóék 41,2 százalékos volt nálunk.

Ez volt a legmagasabb érték a 38 vizsgált OECD-tagállam közül. Az OECD-átlag egyébként 34,6 százalékos volt. AZ így számolt magyar adóék 2,01 százalékponttal lett alacsonyabb a 2021-es évhez képest, ami az OECD-országok körében a legnagyobb mértékű csökkenésnek felel meg.

Egy átlagos keresetben részesülő, kétgyermekes egykeresős házaspár esetében a 2022-es átlagos 25,6 százalékos adóék 1,1 százalékpontos növekedést mutatott az előző évhez képest, ami a legnagyobb emelkedés ennél a háztartástípusnál 2000 óta.

  • Itt a magyar adóék értéke 30% volt,

ami még mindig az OECD-átlag felett van, de már nem csökkenő mértékben, és ezzel 13 országot előztünk meg.

A 2 gyerekes házaspár, ahol az egyik kereső fél átlagos, a másik átlag alatti jövedelmet visz haza, 34,5%-os adóékkel terhelt, amivel Magyarország a 13. volt a sorban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik