Gazdaság

Napokon belül radikális egyszerűsítés lesz a napelemes pályázatnál

Getty Images
Getty Images

Radikális egyszerűsítés várható a lakossági napelemes pályázat adminisztrációs szabályaiban a napokban – tudta meg a Portfolio.

A lap azt írja, változás lesz, hogy az eddigi három-öt helyett csak egyetlen mérföldkövet kell teljesíteni a napelemes rendszer telepítésére irányuló projekteknél 20, míg komplex beruházások esetén 26 hónap alatt. Így tehát megszűnik a projekt megvalósítási idején belüli mérföldkövek rendszere, egyetlen ilyen mérföldkő marad a projekt végén, ami jelentős könnyebbséget okoz a sok projektnél jelentkező csúszások (adminisztratív és fizikai) kezelésére.

Nagy elszámolási könnyebbség az is, hogy megszűnik a számla benyújtására vonatkozó kötelezettség, így a fejlesztés megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét majd csak fotódokumentáció alapján és helyszíni ellenőrzéseken kérik számon.

Szintén nagy könnyebbség és az egyetlen mérföldkővel függ össze az is, hogy a továbbiakban kötelező jelleggel kizárólag a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani. Ez többek között azért is sokat segít a nyerteseknek, mert sok projektnél az elmúlt hetekben vált (volna) esedékessé az időközi beszámoló, de így ezt nem kell benyújtani.

A projekteket kivitelező vállalkozások számára is lesz kedvező változás, ugyanis immár egy-egy beruházási elem elkészülte után is kezdeményezhetnek kifizetést, ha szükségesnek tartják.

A Portfolio értesülései szerint a mostanra felpörgetett kifizetési ütem fenntartása érdekében az előlegigények mielőbbi benyújtását is abszolút várja a rendszer, mert eddig ez csak az összes nyertes pályázat fele esetében történt meg.

A cikkben felhívják rá a figyelmet, hogy a fenti változások automatikusan érvényesülnek majd a pályázati szabályrendszer módosításával, így a pályázóknak az egyszerűsített elszámolási rendszerre való átállásban nem lesz teendőjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik