Gazdaság

Egy igazgatósági tag testvére nyert 50 millió forint támogatást az Európa Kulturális Fővárosa projektben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik rendezője úgy nyert 50 millió forint támogatást, hogy a pályáztató Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának egyik tagja és a nyertes cég egyik tulajdonosa testvérek, írja a Magyar Narancs.

A Baluwa Balatoni Strandsport Kft. a támogatást azzal érdemelte ki, hogy június végén három napon át megrendezi Balatonalmádiban a B.E.A.T. Balaton’s Extreme Art and Treasure fesztivált, írja a lap.

A támogatás a Magyar Narancs szerint nem a szervezők által ígért, „az underground világából induló, de már nem csak egy szűk rétegnek szóló művészeti fesztivál” tartalma, hanem a pályáztató vezető szervezetének egyik tagja és a nyertes pályázó közötti testvéri kapcsolat miatt tűnik érdekesebbnek.

A pályázati támogatást gondozó Veszprém Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának tagja, Kanyó Emese és a támogatást elnyerő Baluwa Kft. résztulajdonosának, Kanyó Bálintnak az édesanyja ugyanis ugyanaz a személy. A cégnyilvántartás szerint a testvérek lakcíme is megegyező.

A sikeresen pályázó Baluwát 2021-ben nem Kanyó Bálint alapította, hanem három másik személy, akiktől 2022 novemberében harmadmagával megvették az előző évben nulla forint bevételt produkáló céget. Ami a pályáztató oldalt illeti, testvére, Emese egy hónappal korábban 2022. októberben lett a Veszprém Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának tagja, minthogy testvére beszállt volna a Baluwába. Ebben a hónapban jelentette be a kormány a 2023. január 21-én induló programsorozatot.

A lap azt írja, a balatonalmádi képviselő-testület március 10-én döntött arról, hogy „a turizmussal kapcsolatos kötelező közfeladatának ellátása érdekében” az alábbiakkal támogatja a Baluwa Kft. rendezvényét:

  • a Szent Erzsébet Ligetben található két ingatlanjának használatával közterületi használati díj fizetése nélkül;
  • a Wesselényi strand kedvezmenyes, nettó 1 millió forintos bérbeadásával;
  • 2 db öltözősátor, 10 db könyöklő, 20 garnitúra sörpad és sörasztal, 2 db catering asztal ingyenes használatával;
  • a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 8 db színpadelemének ingyenes használatával;
  • az önkormányzat tulajdonát képező 4 faház ingyenes használatával.

A balatonalmádi képviselő-testület támogató döntése közvetlenül érintette pozitívan az egyik helyi képviselőt, Szűcs Enikőt, aki Kanyó Bálint mellett a Baluwa Kft. másik résztulajdonosa. Ennél a döntésnél a lap szerint úgy hárították el a nyíltan összeférhetetlen helyzetet, vagyis azt, hogy a képviselő saját támogatása érdekében szavazhasson, hogy Szűcsöt személyes érintettsége miatt a határozathozatalból kizárták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik