Gazdaság

Rezsi: felfüggesztettek egy kedvezményt a fűtésnél

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A klímaváltozás beköszönte előtt, amikor még voltak jellegükben értelmezhetően elkülönülő évszakok, létezett értelmezhető fűtési szezon is. A fűtési idény azonban manapság bajosan követhető, hiszen késő ősszel is vannak meleg időszakok, illetve a tavasz derekán is bőven akadnak hidegebb nappalok, éjszakák. Az elektromos hálózat „H” tarifája azonban létezik, és szigorúan alkalmazkodik a naptári napokhoz, ami konkrétan azt jelenti, hogy április 15-én megszűnt az idény jelleggel működő kedvezményes hőszivattyús fűtési lehetőség.

A vonatkozó kormányrendeletben foglaltak szerint az úgynevezett fűtési idény mindig az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak, és sokan még mindig ezekhez a dátumokhoz kötik a fűtési szezon jelképes kezdetét és végét, holott a H tarifa szempontjából a fűtési idény egy hónappal később kezdődik és egy hónappal korábban ér véget – olvasható a napi.hu cikkében.

A H tarifa egy olcsó, 2010 óta elérhető kedvezményes áram díjszabás, amit azért hoztak létre, hogy azzal lehessen működtetni a fűtési idényben a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket.

Ma már nem feltétlenül igaz, hogy az árammal való fűtés drágább, mint a gázfűtés, hiszen a megemelkedett energiaárak miatt a kedvezményes tarifájú árammal működő, megújuló energiát is használó hőszivattyúval fűteni például kifizetődőbb.

Szezonális lehetőség

Hőszivattyús rendszerrel lehetőség van a megújuló energiaforrásokhoz szánt, kedvezményes H tarifa igénybevételére, amellyel csökkenthetők a fűtési költségek.

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Ilyenek például bizonyos split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve meghatározott minimális SCOP-értékkel működnek.

Mit jelent a SCOP-érték?

A SCOP a hőszivattyú és légkondicionáló rendszerek esetében alkalmazandó szezonális teljesítmény-együttható, amely a készülék fűtés esetén jellemző energiahatékonysági fokát mutatja, vagyis azt, hogy a befektetett villamos energiából mennyi hőenergiát lehet kinyerni.

A H tarifa a SCOP-értékhez kötöttsége miatt nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel, még akkor sem, ha azok napelemes rendszerrel együtt üzemelnek. Ez azért van, mert ezek a készülékek teljes mértékben villamos energiából állítják elő a hőenergiát, szemben a hőszivattyúval, amely részben a környezetből nyeri az energiát.

A H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges, azon lehet mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást.

A H tarifás fűtési idény április közepén véget ér

A H tarifa az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan.

A H tarifa árszabása az elérhető áramtarifák közül a legkedvezőbb (~22–24 Ft/kWh), alacsonyabb, mint az éjszakai áramé, ráadásul a 2022 augusztusától érvényben lévő villamosenergiaár-változás nem érintette ezt a díjszabást, vagyis nem drágult.

Csakhogy a H tarifa szezonális, bár az is igaz, hogy létezik H árszabás a fűtési idényen kívüli fogyasztásra is, mégpedig 2523 kWh/év fogyasztásig, mintegy bruttó 35-36 Ft/kWh áron, a kvóta felett pedig mintegy 70 Ft/kWh áron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik