Gazdaság

A kormány módosított a babaváró hitel szabályain

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A kölcsön igénylésének határidejét 60-ról 180 napra hosszabbították meg.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány két családtámogatásokat érintő döntése. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt módosítás a babaváró támogatásról szóló, illetve a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló rendeletet írja át. Utóbbi azoknak kedvezhet, akiknek az igénylését korábban elutasították, de közben rendezték köztartozásukat, már teljesítik az előírt bentlakási kötelezettséget. Nekik az államkincstár mégis kiutalja a támogatást, ami akár 3 millió forint is lehet – írja a Bank360.hu.

A módosítás azoknak nyitja meg újra a lehetőséget, akik utolsó napokban adták be kérelmüket az otthonfelújítási támogatásra, és azt az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt elutasították. A lakásfelújítási támogatás határideje december 31. volt, csak kivételes esetekben lehetett beadni a kérelmet 2023. március 31-ig. Az utolsó hónapban óriási volt a roham, a gazdasági portál szerint sokan lecsúszhattak, mert nem teljesítettek minden feltételt, és már nem volt idő korrigálására.

Most az új szabály szerint mégis megszerezhető a támogatás, ha a kérelmet azért utasították el, mert az igénylés beadásakor nem laktak a felújított ingatlanban legalább egy éve, ha 5000 forintnál magasabb összegű köztartozás miatt utasították el a kérelmet. Ha a 2022. december 31-ig benyújtott igénylést e két ok miatt utasították el, akkor az államkincstár saját hatáskörben újra elbírálja a kérelmet, 60 napon belül. Az igénylők így akár az elutasítás után is megkaphatják a legfeljebb 3 millió forintos támogatást, ha

  • 2022. december 31-ig teljesítették az egyéves bentlakási kötelezettséget (ebben az esetben nem gond, ha az igénylés pillanatában még nem);
  • az igénylő időközben rendezte köztartozását, és ezt a kincstárnak is igazolja megjelölt határidőn belül.

Az eddigi információk szerint az utolsó hetekben beérkezett rengeteg igénylés miatt az elbírálás nagy csúszásban van, a módosítás lehetőséget ad arra, hogy a kérelem elbírálására nyitva álló határidőt egyszer, legfeljebb 45 nappal meghosszabbítsák.

Az új rendelet a babaváró hitelnél is módosít a szabályokon, ad egy kedvezményt az igénylőknek. A határidőt 60-ról 180 napra emelték az alábbi esetekben:

  • vér szerinti gyermeknél a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – legkésőbb a gyermek születésétől számítva
  • örökbefogadott gyermeknél az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásának napjától.

A magzat elhalása vagy halva születése esetén az erre vonatkozó igazolás keltétől számolva indul a 180 nap. Ez visszamenőleg is érvényes, vagyis akinél már lejárt a 60 napos határidő, az új szabály hatálybalépésének napjától (ez esetben április 28-tól) számolva 180 napig benyújthatja a kérvényt a szüneteltetésre és a gyermekvállalási támogatásra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik