Gazdaság

Villanyoszlop-hirdetések: harapófogóba kerülhet a főváros

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Bő húsz év után kiszabadulhatnak a fővárosi villanyoszlopok az ESMA fogságából, de könnyen lehet, hogy az ellenzéki városvezetés ismét a kormánypárthoz közeli céggel szerződik, számolt be róla a Népszava.

A lap cikke szerint az idén lejárt a közvilágítási oszlopok hasznosítási szerződése, így a fővárosi önkormányzat vagyonhasznosítási cége haszonbérleti tendert hirdetett az oszlopokon fityegő elefántfülekre és egyéb reklámtáblákra.

A most kiírt fővárosi tender eredményeként megkötendő szerződés alapkörben 5 évre szól, de további 5 évre meghosszabbítható. A nyílt, kétfordulós pályázat második része pedig elektronikus pályázati árverés lesz, magyarán a döntéshez az adja meg a végszót, hogy ki fizeti a legtöbbet.

A Népszava azt írja, a pályázati kiírásban szereplő minimális haszonbérleti díj napi nettó 381 forint (áfával 476 forint) oszloponként, amelyet minden naptári napra fizetni kell. Az első esetben legalább 750 oszlop hasznosítását kell vállalnia a jelentkezőnek, míg a második esetben elég alapkörben 250 oszlop után fizetni évente.

A kettő együtt évi legkevesebb 139 millió bevételt hozhat a fővárosnak, ami nem tűnik túl soknak, de kétségtelenül több, mint amit eddig az ESMA Reklám Zrt. fizetett a fővárosnak az oszlopok használatáért. A 2018-ban aláírt szerződés értelmében a cég ugyanis naponta nettó 250 forintot adott oszloponként. A minimális éves díjat akkor nettó 60 millió forintban határozták meg.

Nagy kérdés, hogy akad-e olyan bátor reklámcég, amely versenybe szállna a fővárosi villanyoszlopok kínálta reklámfelületért a május 5-én záruló fővárosi pályázaton. Az ESMA egyébként 2018-ban kerek 5 forinttal ígért többet oszloponként versenytársánál, így lett a NER-oligarcha cégéé a hasznosítás joga. Vélhetően a társaság ezúttal is ringbe száll. 

Ha ismét győz, akkor Karácsony Gergelyék csúnya harapófogóba kerülnek: ellenzékiként egy kormánypárthoz kötődő céggel üthetik nyélbe a jól fialó üzletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik