Gazdaság

Rémhír terjed a társasházi lakások tulajdonváltozásáról, pedig módosítás sem lesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Egyelőre nem válnak jogi személlyé a társasházak, miután a következő két évben várhatóan nem lép hatályba az erről rendelkező törvénymódosítás. A társasházakat is érintő új tervezet kapcsán az a hír terjedt el, hogy magántulajdonú lakásokat társasházi közös tulajdonná alakítanak – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

Futótűzként terjedt el az interneten a napokban az a téves következtetésekre alapozott Facebook-bejegyzés, hogy a társasházak jogi személlyé válásával párhuzamosan a társasházi lakások státusza is megváltozik, vagyis azok közös tulajdonba kerülhetnek. Mindennek alapjaként azt a törvénymódosítást jelölte meg a poszt megfogalmazója, amely a jogi személyek nyilvántartásának rendezéséről és egységesítéséről szól – olvasható a portálon.

Eszerint hamarosan 4,5 millió társasházi lakástulajdonos veszítheti el tulajdonosi státuszát és rendelkezési jogát magántulajdona felett, és nem szólhat majd bele a társasházak döntéshozatali folyamatába annak következtében, hogy 2023. július elsején hatályba lép egy erről szóló törvénymódosítás.

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke határozottan leszögezte, hogy a tervezett változás semmilyen formában nem érinti a magántulajdonú lakásvagyont, a bejegyzés azóta is terjed a Facebookon.

A kérdés időközben okafogyottá vált, illetve egyelőre nem aktuális, ugyanis – mint Kovács Krisztián ügyvéd, egyetemi oktató irodáján keresztül kiadott sajtóközleményben jelezte: a kormány honlapjára felkerült egy az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló salátatörvény-tervezet, amely kimondja, hogy

  • nem lép hatályba 2023. július 1. napján az egységes jogi személy törvény.
  • ez majd később, 2026. január elsején történik meg.

A  tavaszi ülésszakban várhatóan gyorsan napirendre tűzik majd a témát, hiszen nagyon közeli az eredeti határidő – véli Kovács Krisztián.

A szakma egyébként már eddig is elképzelhetetlennek tartotta, hogy az eredetileg megjelölt időpontban hatályba lépjen a törvény, mondván, egyszerűen túl sok a változás, legalább húsz különböző törvényt érint a módosítás, ezek mindegyikében át kell vezetni a módosításokat. A módosítás a társasházakra vonatkozóan is technikai jellegű, és kizárólag az egységes nyilvántartást, adatkezelést, a döntési mechanizmusok átláthatóságát és a jogbiztonságot szolgálja – hangsúlyozta a szakértő.

A társasházakban élők valójában semmit nem fognak érezni belőle, ha majd hatályba lép. Ha mégis, az csak hasznos lesz számukra, mert egyszerűbbé  és hatékonyabbá teszi a közös tulajdonról szóló döntéseket és nyilvánossá a legfontosabb információkat. A törvényalkotással az eredeti cél, hogy egyetlen egységes törvényben szabályozzák a teljes vagy korlátozott jogalanyisággal rendelkező jogalanyok, konkrétan a cégek, egyesületek, társasházak, ügyvédi irodák és még számos egyéb szervezet és társaság nyilvántartását, azok nyilvántartásba történő bejegyzését és az ezzel összefüggő pereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik