Gazdaság

Kiderült: a magyar kormány Belaruszért lobbizik az EU-ban

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Magyarország lobbizik azért, hogy a fehérorosz pellet visszakerüljön az uniós piacra, mivel jelenleg azok szerepelnek az EU szankciós listáján. Emellett a budapesti és minszki kormány egy nukleáris együttműködésről is döntött - számolt be a Portfolio.hu, a Reform.by belarusz hírportál nyomán.

“Számunkra a legérzékenyebb dolog az exportportfóliónk vesztesége. Ezek a szankcionált termékeket érintik: ezek az ide szállított ásványi műtrágyák és a fafeldolgozás. Fehéroroszországnak mindennek ellenére még mindig sok barátja van Európában. Hazánkat nagy szimpátiával és tisztelettel kezelik” – idézik Uladzimir Ulakhovicsot,

Fehéroroszország magyarországi nagykövete a fehérorosz állami tévének adott interjújában azt állította, hogy

a magyar kormány lobbizik azért, hogy a fehérorosz pellet visszakerüljön az uniós piacra, melyekre jelenleg uniós szankciók érvényesek.

A múlt héten Budapesten tartották a kormányközi együttműködési bizottság ülését, ahol Szijjártó Péter fogadta Szjarhej Alejnyik külügyminisztert. Az ülés keretében több dokumentumot is aláírtak. Így például Fehéroroszország és Magyarország a nukleáris ágazatban fog együttműködni.

“Új téma az együttműködés az atomenergetikai ágazatban. Nemcsak egy memorandumot írtak alá, hanem egy szakértői csoport felállításáról is megállapodás született.” – mondta Ulakhovics.

Emlékeztetnek arra, hogy a Roszatomnak szerződése van a Paks II. atomerőmű építésére Magyarországon. A tervek szerint ebben két VVER-1200-as erőműegység üzemel majd, amelyeket már használnak a fehérorosz Asztravec erőműben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik