Gazdaság

Már 139 ezer forint lehet a személyi adókedvezmény, ne hagyja veszni

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu

A súlyos egészségi problémával élő, fogyatékos emberek részére nagy segítséget jelentenek azok a kedvezmények, amelyek kiadásaikat csökkenthetik. A kedvezmények egy része független az esetleges keresőtevékenységtől, más részük a munkajövedelemhez kötődik – írja az Adó.hu. Nevesítik is, mik ezek a kedvezmények.

  • A fogyatékossági támogatásban részesülők a személyi jövedelemadóból személyi adókedvezményt vehetnek igénybe. Normatív alapon közgyógyellátásra lehetnek jogosultak. A súlyosan mozgáskorlátozott fogyatékossági támogatásban részesülő személy pedig közlekedési kedvezményt igényelhet ( személy gépkocsi szerzési, átalakítási támogatás), illetve parkolási igazolványt kaphat.
  • A hasonló egészségi állapotban lévő, rokkantsági járadékban részesülők is jogosultak az adókedvezményre, továbbá közlekedésüknél utazási kedvezményt, gyógyszereiknél alanyi jogon közgyógyellátást vehetnek igénybe.

De mi is az a személyi adókedvezmény? Jogszabályban meghatározott súlyos fogyatékosságnak számító betegségekkel élők vehetik igénybe (ilyen betegség lehet például a cukorbetegség, a hallási, látási fogyatékosságok, rosszindulatú daganatok, stb.). Érdemes időről-időre átnézni a betegséglistát, mert az évek során lehet, hogy egy új betegség miatt jogosulttá váltunk a kedvezményre, de nem is tudunk róla.

2021. január 1-jétől a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti személyi kedvezménnyel. (A korábbi szabályozás szerint az összevont adóalap adóját csökkenthette a kedvezménnyel.) A személyi adókedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Orvosi igazoláshoz és minimálbérhez kötött a személyi adókedvezmény. Mivel minimálbérhez kötött, évről évre nagyobb az adókedvezmény. Idén a 232 ezer forintos minimálbérből kiindulva (száz forintos kerekítést alkalmazva) havonta 11 600 forint, éves szinten pedig 139 200 forint az adókedvezmény.

Ami még fontos lehet, hogy amennyiben valaki a tárgyévre nem érvényesítette a személyi adókedvezményt (például azért, mert a szükséges orvosi igazolást csak később kapta meg), annak utólag is van lehetősége számolni vele az adóbevallásában, az öt éves elévülési időn belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik