Gazdaság

A lakosság kétharmadánál nem nőttek a rezsiköltségek egy kutatás alapján

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egy közvélemény-kutatás azt vizsgálta, hogyan változott a rezsicsökkentés lakossági megítélése a fűtési szezon alatt, illetve hogy az előzetes várakozásokhoz képest hogyan alakultak a háztartások rezsiköltségei. Ehhez a Real-PR 93. debreceni székhelyű cég 1000 főt kérdezett le telefonon, először 2022. szeptember 26–28. között, majd 2023. március 6–8. és 2023. március 27–29. között. Azt írták, a felnőtt társadalomra kor, nem és lakóhely szerint reprezentatív volt a minta, a hibahatár legfeljebb +/-3,1%.

A kutatás alapján megállapították, hogy a lakosság kétharmadának (pontosabban 65 százalékának) nem lettek a vártnál magasabbak a rezsiköltségei, azon belül is a válaszadók 9 százaléka azt jelezte, hogy az előzetes várakozásokhoz képest még alacsonyabbak is lettek az energiaszámlái.

Emlékeztetőül, a kormány tavaly júliusban azt közölte, hogy a háztartások háromnegyedét nem fogja érinteni a rezsicsökkentés csökkentése, mert az átlag alatt fogyasztanak.

Ha ezt a kijelentést nézzük, akkor a kutatás úgy tűnik nem igazolta, hogy a kormány korábbi ígéretének megfelelően alakultak volna a lakossági rezsivel kapcsolatos várakozások.

A kutatás készítői kiemelték, hogy a Fidesz szavazóinak sokkal pozitívabb volt a véleményük, de még a baloldali szavazók körében is határozott többségben vannak azok, akiknek nem lettek a vártnál magasabbak a rezsiköltségeik (64 százalék). EZ alapján arra jutottak, hogy a kormányellenes szavazók többsége is élvezi a rezsicsökkentés védőernyőjét az energiaválság ellen.

A felmérés alapján azt a következtetést is levonták, hogy a fűtési szezon alatt a kormányzati intézkedés megítélése jelentősen javult. Ezt arra alapozták, hogy szeptemberben a válaszokból még az derült ki, hogy a felnőtt lakosság 40 százaléka volt inkább elégedett a kormány rezsicsökkentési intézkedéseivel, márciusban viszont már 49 százalékra nőtt az inkább elégedettek aránya.

Ez szerintük pozitív fordulat, aminek kapcsán megemlítették, hogy az MVM hivatalos adatai szerint február végéig a lakossági földgázszámlák közel 81 százaléka, a villamosenergia-számlák 65 százaléka nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát.

Ez feltehetően nem független attól, hogy jelentősen csökkent a hazai energiafogyasztás.

Kapcsolódó
Negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás az első negyedévben
Márciusban a lakosság körében 26,8 százalékkal, a gazdasági szereplők részéről pedig 25 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik