Gazdaság

45 ezer forint körül lehet egy napközis tábor a gyereknek nyárra

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt időszakban az infláció és az árak emelkedése egyre nagyobb terhet jelentett a családok számára, különösen a nyaralások és a szabadidős tevékenységek területén. Ennek ellenére a Táborfigyelő legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a nyári táborok iránti kereslet továbbra is növekszik – írják.

A magasabb árak miatt sokan aggódnak, és van is alapja a félelemeknek. A gyerekek étkezése, a bérleti díjak, az állatkerti, múzeumi vagy strandbelépők díjai is növekedtek, az alapanyagigényes vakációs lehetőségek költségeiről nem is beszélve. A portál vezetője, Tóth Béla jelenlegi, előzetes adataikra hivatkozva úgy becsült, hogy egy napközis tábor átlagára 45 ezer forint lesz, míg 70 ezer forint körül várható az ottalvós táborok átlagos díja.

Összehasonlításul, tavaly május végi közleményükben azt írták, hogy a tábordíjak mintegy 10-20 százalékkal emelkedtek éves szinten, nagyrészt a táboroztatók költségeinek (gyerekek étkeztetése, szállása) növekedése miatt. Tavaly a napközis táborokra 38 500 forintos átlagdíjat írtak, míg az ottalvós táborokra 60 ezer forintot egy turnusra. Ezek szerint tavalyhoz képest idén átlagban 16-17 százalékkal lehetnek drágábbak a táborok.

A portál szakemberei szerint az árak emelkedése ellenére a nyári táborok iránti kereslet továbbra is erős marad. Mint fogalmaztak, azt látják a táborfoglalási adatokon, hogy a jelentkezések dinamikája egyezik a tavalyi rekordévvel, azaz annak ellenére, hogy növekedtek az árak, a családok mégis tudnak tábort foglalni csemetéiknek. Ennek oka lehet, hogy sokan élni szeretnének a jellemzően április közepéig érvényben lévő előfoglalási kedvezményekkel, másrészt a szülők anyagi helyzete erősebb, mint a 2017-es ugyanekkora mértékű áremelések idején – állítja a portál vezetője.

A választék rendkívül széles, több mint 600 táborturnus foglalható már, köztük hagyományos, különleges és akár extrém táborokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik