Gazdaság

Belerokkanhat Magyarország az extrém magas kamatkiadásokba

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Várhatóan nem lesz tartható az idei költségvetésben legutóbb szereplő 2500 milliárd forintos terv a kamatkiadásokat illetően – figyelmeztetetett a Portfolio.hu nagyjából három héttel ezelőtt. Most azt írják, ezt erősíti meg a friss EDP-jelentés, melyben már közel 3000 milliárd forintra emelték a tervet. Tavaly nyáron (az idei költségvetés elfogadásakor) még 2111 milliárd forintos kamatkiadást tervezett 2023-ra a kormány. Az új, 3000 milliárd forintosra emelt kamatkiadási terv viszont egyben azt is jelenti, hogy szinte a teljes költségvetési hiány adósságszolgálatra megy majd el, az enélkül számított elsődleges egyenleg majdnem egyensúlyban lehet. És ez még várhatóan évekig így is marad, vagyis a kormány mozgástere nagyon beszűkül a gazdaságélénkítés szempontjából.

A portál arra is felfigyelt, hogy a kormány az Eurostatnak kiküldött EDP-jelentésben április 4-én már 2976 milliárd forintos kamatkiadást jelentett le. Vagyis 435 milliárd forinttal magasabbat annál az összegnél, mint ami a 2023-as költségvetés legutóbbi módosításában szerepelt és amit a parlamenti képviselők alig néhány nappal az EDP-jelentés megjelenése előtt március 31-én meg is szavaztak. Ezt akár úgy is lehet értelmezni szerintük, hogy a 2023-as költségvetés legutolsó hivatalos, a parlament által március végén elfogadott verziója alig néhány napot élt.

Az, hogy 2022-höz képest több mint ezer milliárd forinttal emelkedhetnek a költségvetés kamatkiadásai egyértelműen a magas kamatok következménye a portál szerint. Mint fogalmaztak, most köszön vissza annak hatása, hogy az MNB-nek októberben 18 százalékra kellett emelnie az irányadó kamatot ahhoz, hogy a forint stabilitását visszaállítsák.

Kérdés szerintük, hogy ha valóban 3000 milliárd forint körüli lesz a kamatkiadás, a kormány hogyan fogja tudni teljesíteni a hiánycélt,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik