Gazdaság

Portfolio: vizsgálja az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncessziót

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Versenyjogi vizsgálatot kezd az Európai Bizottság a 35 évre szóló magyar autópálya-koncesszió ügyében – írja a Portfolio. 

Majdnem egy éve hirdette ki Rogán Antal kabinetminiszter, hogy a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre. A bejelentéskor a tárcavezetőt elmondta, hogy nem tart a kormány EU-s vizsgálattól az ügyben, mivel uniós források nem érintettek az új, szerződéses rendszerben.

Most viszont a Portfolio több forrása is megerősítette, hogy panasz érkezett az Európai Bizottsághoz a sztrádakezelés koncesszióba adásával kapcsolatban, jelenleg pedig az előzetes értékelés zajlik, a magyar kormányt pedig már tájékoztatást kérve meg is keresték az ügyben. A portál információ szerint versenyjogi panasz érkezett a koncessziós eljárással kapcsolatban, mivel egyes piaci résztvevők szerint az alvállalkozói szerepet is csak egy szűk kör töltheti be.

A magyar szabályozás esetében nem világos, hogy mit vizsgálhat pontosan a versenyjog aspektusában az Európai Bizottság, ha az előzetes értékelés során megállapítják, hogy szükséges egy rendes eljárás lefolytatása. Tehát egyelőre csak azt vizsgálják, hogy indokolt, vagy sem az uniós szintű fellépés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik