Gazdaság

Rezsi: változást akar a kormány távfűtéses lakásoknál, jöhet az egyedi mérés

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Tervezet van, kormánydöntés még nincs arról, hogy egyedileg szabályozható legyen  a távfűtés a lakásokban – írja az atv.hu.

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés jelenlegi formában történő fenntartásához. Emellett a kormány 14 ezer ügyfél esetében beavatkozik a kkv-k, egyházak, egyesületek, alapítványok és kisebb önkormányzatok MVM-mel kötött szerződéseibe, hogy a jelenlegi a decemberinél kedvezőbb árakat érvényesítse – olvasható a portálon.

Kiderült:

terv van rá, de a kormánydöntés nincs arról, hogy a távfűtéses lakásokban az egyedileg szabályozhatóvá tegyék.

Magyarországon a távhővel ellátott lakások száma mintegy 670 ezer. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal 2022 nyarán végzett felmérése alapján körülbelül 134 ezer olyan átfolyós fűtési rendszerrel rendelkező lakás van, ahol az épületen belül az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható a lakáson belül a lakók egyedi igényei szerint. A kormánynak ugyanakkor már van rá terve, hogy ezeknek a lakásoknak a fűtését egyedileg szabályozhatóvá tegyék – erről korábban már beszámoltunk.

A kormányzati egyeztetés a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosításáról márciusra van ütemezve, a kérdés felelőse Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium (EM) a felelőse.

A tavaly nyáron bejelentett rezsicsökkentés a távfűtést nem érintette. A távhő azért is maradhatott ki a rezsicsökkentés részleges megváltoztatásából, mert azokon a helyeken, ahol még nem történt meg korszerűsítés, nincs egyedi mérésre lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik