Gazdaság

Közel 100 millióra büntették az Aldit, amiért mindenkinek rögzítették a születési dátumát, aki alkoholt vásárolt

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ráfázott az Aldi arra a gyakorlatra, hogy akkor is elkérték személyi igazolványát az embereknek az alkoholvásárlásnál, ha egyértelmű volt, hogy elmúltak 18 évesek.

A hvg.hu emlékeztet, az áruházlánc tavaly azzal indokolt, hogy a dolgozóik munkáját akarja megkönnyíteni. A folyamat úgy zajlott, hogy a kasszások elkérték a vásárlók azonosító okmányát, a pénztáros a kassza rendszerébe begépelte a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végzett a születési dátum és az aznapi dátum alapján.

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő kérdezett rá akkor arra, hogy jogszerű-e azt, amit az Aldi csinál, ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat indult az ügyben.

Sőt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2022-es évi beszámolójából kiderül, többen tettek adatvédelmi panaszt is az ügyben. Volt olyan bejelentő, aki hiába kért adatkezelési tájékoztatót arról, hogy az üzlet milyen jogalapon akarja rögzíteni a születési dátumát, nem kapott, olvasható a cikkben.

A NAIH hivatalból indított eljárását, amelyből kiderült, hogy nemcsak a vásárló életkorának kiszámítására használta fel az Aldi a születési dátumok rögzítését. Ezeket az adatokat a naplófájlok részeként 180 napig tárolták, és így az üzletlánc adatfeldolgozói is hozzájuk férhettek.

Ez alapján adatvédelmi jogsértésnek minősült az Aldi gyakorlata a NAHIH szerint. Emiatt 95 milló forint adatvédelmi bírság megfizetésére, illetve az életkor ellenőrzésével kapcsolatos gyakorlata felülvizsgálatára és az üzlethelyiségekben megvalósuló adatkezelésekre vonatkozó adatkezelési tájékoztató kihelyezésére kötelezték az üzletláncot, írja a hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik