Gazdaság

450-500 forint lehet az idén egy gombóc fagyi ára

Marjai János / MTI
Marjai János / MTI

A cukrászdák 10-15 százalékos emelést terveznek a szezonban, így 450-500 forint lehet egy gombóc fagylalt ára – derül ki az interjúból, amelyet Erdélyi Balázs adott a Pénzcentrumnak. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az alapanyagok árai robbanásszerűen emelkedtek, és az idén is még sok vállalkozásnak okoz gondot az energiaköltségek kitermelése.

Szerinte a sütemények árai kisebb mértékben nőnek, mint például az éttermek árai, noha nagyon munkaigényes az elkészítésük. Mint rámutatott:

Amíg egy leves ára jelenleg 2000 forint körül mozog, addig egy szelet torta ára nagyjából csak a fele, 1000 forint környékén van. Ha összehasonlítjuk a nyersanyagokat és a belefektetett munkát, akkor a sütemény árának is 2000 forint körül kellene lennie, ahogy az éttermi desszerteknél ez meg is valósul jelenleg.

Arról beszélt, hogy már nemigen tartható, hogy a cukrászda lényegében veszteséget termeljen a sütemények eladásával, és a fagylalon múljon sikere. Szerinte immár el kellene érni az európai süteményárak alját, s 4-5 eurónak megfelelő összegért (1500-1900 forintért) kellene kínálni a sütiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik