Gazdaság

Nagy a baj a napelemes szakma szerint, idén már lőttek a csatlakozásnak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Március végén lépett az Energiaügyi Minisztérium: közleményben jelezték, ősztől megkezdődhet a napelemekre vonatkozó betáplálási moratórium megszüntetése. A háztartási kiserőművekre bevezetett korlátozás részleges feloldására a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal.

A Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke Kiss Ernő a friss fejleményeket az Indexnek úgy értékelte, szomorúan tapasztalják, hogy az október óta érvényben lévő ideiglenes felfüggesztést kitolták augusztus 31-ig.

Így idén nem várható, hogy akár egy darab új napelemes rendszer is csatlakozzon a hálózathoz, visszatáplálással együtt.

A szektor álláspontja, hogy nincs szakmai indok az általános teljes körű visszatáplálás tiltására. Az elnök emlékeztetett, hogy már „2021 óta elindult a műszaki akadályoztatás a napelemes rendszereknél”. Ennek az utolsó felvonása a lakossági szektor visszatáplálási lehetőségeinek tiltása volt.

Ez azért végtelenül szomorú szerinte, mert brutálisak a villamosenergia-árak. Magyarországon csökkent a hazai termelés, nőtt a villamosenergia-import. Rendkívül negatívak a mostani helyzet következményei, egész Európában mindenki rohamléptekkel telepíti a napelemes rendszereket, csak Magyarország nem.Kiss Ernő szerint amióta nem lehet új igényeket benyújtani, több száz ember megélhetése kérdőjeleződött meg. Ez a folyamat jelenleg is zajlik, jellemzően a cégek értékesítői veszítették el tömegesen a munkájukat. Több ezer ember dolgozott lakossági értékesítőként, akiknek ez év végéig biztosan nem lesz itt munkája. Ellentmondásosak a jogszabályok, nem lehet hosszú távon számolni, tervezni, például még mindig nem lehet tudni, hogyan változik a szaldó elszámolás. Ilyen kiszámíthatatlan környezetben nem lehet biztosan tervezni azzal, hogy mikorra várható a beruházás megtérülése, márpedig ez fontos szempont a milliós beruházásnál.

A kivitelezők a teljesen kiszámíthatatlan, naponta változó jogszabályok miatt vesztették el a megélhetésüket, a megrendelők visszaléptek a már megkötött szerződésektől. „A mai napig nem fizették ki a 2021-es 100 százalék támogatású pályázati keretekben megvalósult napelemes rendszereket, csak előlegeket folyósítottak” – összegezte Kiss Ernő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik