Gazdaság

Megjött az igazi árcsökkenés a magyar lakáspiacon

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A drágulás fokozatos lefékeződése után megjött az igaz árcsökkenés az ingatlanpiacon - hívja fel a figyelmet az Ingatlannet.hu. A KSH friss lakáspiaci árindexe már 2 százalékos csökkenést jelez az előző negyedévhez képest. Az árak ugyanakkor még így is 16,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette előzetes adatait a lakásárak tavalyi utolsó negyedéves alakulásáról. Az összevont lakáspiaci árindexe, amely a használt és az új lakások indexeinek súlyozott átlaga, 2 százalékos csökkenést mutat 2022 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest.

Az első negyedévi kiugró, közel tíz százalékos drágulás után fokozatosan mérséklődött a lakásárak emelkedése: a második negyedévben 6 százalék körüli, a harmadikban 2 százalékot meghaladó áremelkedést mértek, a negyedik negyedévben viszont már 2 százalékos csökkenést.

Ez azonban előzetes adat, amit később módosíthat a statisztikai hivatal. Az új és a használt lakásoknál az év elején még 9,7, illetve 9,8 százalékos volt a drágulás. Az új lakásoknál a második negyedéves 4 százalékos emelkedés után az utolsó félévben már stagnáltak az árak. A használt lakásoknál az áremelkedés 6, majd 3 százalékra mérséklődött, az utolsó negyedévben viszont már 2 százalékot meghaladó volt az csökkenés.

16 százalékra mérséklődött az éves áremelkedés üteme

Éves alapon mérséklődött az áremelkedés üteme: míg az első negyedévben 23 százalékos, a másodikban 25 százalékos, a harmadikban mintegy 23 százalékos drágulást mértek a teljes lakáspiacon, az utolsó negyedévben már „csak” 16 százalék körülit.

A használt lakásoknál a harmadik negyedévi 24 százalék után a negyedik negyedévben 17 százalékos volt az áremelkedés, míg az új lakásoknál a harmadik negyedévi 19 százalék után az utolsó negyedében 13 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2021 utolsó negyedévében.

A 2022. utolsó negyedévében már kimutatott árcsökkenés 2023. első negyedévében megmaradhatott. A keresletet erősen szűkíti, hogy tartósan és nagymértékben visszaesett a lakáshitelek folyósítása, ami kihat a vásárlásokra is, hiszen ezek jelentős része kölcsönből történik – hívja fel a figyelmet az Ingatlannet.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik