Gazdaság

Óriási növekedést produkált MET Csoport

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Sikeresen kezelte a 2022-ben tapasztalt példátlan piaci volatilitást, és több mint a duplájára növelte forgalmát az elmúlt pénzügyi évben a svájci központú MET Csoport.  Ezzel egyidejűleg a cég felgyorsította és 2026-ra 2 GW beépített kapacitásra emelte a Megújuló Eszközök Divíziójának növekedési céljait, ezáltal is támogatva az európai energiaátmenet.

A 18,1 milliárd euróról 41,5 milliárd euróra történő ugrással a MET Csoport az eddigi legnagyobb konszolidált bevételnövekedést könyvelhette el az elmúlt pénzügyi évben, miközben a piacot sosem látott áremelkedések, változások és bizonytalanságok jellemezték – olvasható az energiavállalat közleményében.

A cég jelentős növekedést ért el az LNG-piacon. 2022-ben több mint 30 terrawattóra (TWh) LNG-szállítmányt importált Horvátországba, Görögországba, Spanyolországba, Belgiumba és az Egyesült Királyságba, és ezáltal az egyik földrajzilag legdiverzifikáltabb európai LNG-importőrré vált.

Az ellátási zavarok és a geopolitikai bizonytalanság ellenére a MET Csoport a kulcsfontosságú piacokon továbbra is megbízható, kiszámítható szállító és kereskedelmi partner tudott maradni a közművek, az ipari vállalatok és a végfelhasználók felé.

Saját gáztüzelésű erőművei, valamint saját tulajdonú és üzemeltetésű németországi gáztárolói révén tavaly is támogatta a villamosenergia-hálózatok stabilitását, illetve az általános kereslet-kínálat egyensúlyt, ezáltal garantálva a megbízható működést és az ellátásbiztonságot.

2022-ben a MET Csoport megduplázta a zöldenergiával kapcsolatos ambícióit és célul tűzte ki, hogy 2 gigawattra (GW) növeli 2026-ra a beépített nap- és szárazföldi szélenergiatermelési kapacitásait. A válallat azt tervezi, hogy a többletkapacitást saját Megújuló Eszközök Divízióján, illetve a nemrég alapított vegyesvállalatán, a Keppel MET Renewables AG-n keresztül biztosítja. A MET tavaly négy új országban is belépett a megújuló energiaforrások piacára – Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában történt felvásárlásokkal.

A tőkepiacok is bíznak a cégben

A MET folyamatos növekedése és pénzügyi teljesítménye azt is eredményezte, hogy a cégcsoport nemrég aláírta új, 1,23 milliárd eurós, fedezettel biztosított hitelkeretét. Ez jelentős növekedés a vállalat korábbi hitelkeretéhez képest, és bizonyítja a pénzügyi piacok bizalmát a MET üzleti modellje iránt. Az eredetileg 1 milliárd euróval indított hitelkeretet mind a meglévő, mind az új banki partnerek erőteljesen támogatták, így végül túljegyzéssel zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik