Gazdaság

Nagyon rossz hírt kaptak az autósok, meglepte a világot az olajkartell

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nagyot fordult a világ a tavaly év eleji elképesztően magas energiaár-környezet óta. Az árak érdemben visszaestek, ebben a környezetben ültek most össze október után az olajhatalmak vezetői, hogy egy, a piacot alaposan meglepő termeléscsökkentésről határozzanak – olvasható a portfolio.hu cikkében.

A jegybankoktól sorozatosan érkező kamatemeléseknek és az energiaválságtól való megmenekülésnek köszönhetően már jó ideje csökkenő árakról beszélhetünk a kőolajpiacon, a bankválság okozta friss zavarok és a sokak által előre vetített esetleges recesszió miatt pedig 15 havi mélypontra esett nemrég az olaj ára – olvasható a portálon.

Érkezik a termelésvisszavágás

Az OPEC+ tegnap olyan döntést jelentett be, amivel alaposan meglepte a piaci szereplőket: több mint napi 1 millió hordóval csökkenti a kartell az olajkitermelést, szembe menve a korábban megfogalmazott állásponttal, miszerint stabilan tervezik tartani a kínálatot a piacon. Ez jelentős érvágásnak számít egy olyan szektorban, ahol – a közelmúltbeli áresések ellenére – számos elemző szűkös kínálati környezettől tartott már a döntés előtt is az év második felében, a váratlan termelésvisszavágás tehát akár jelentős kockázatot is jelenthet a világgazdaság számára.

Első körben a blokk legnagyobb kitermelőjének számító Szaúd-Arábia vezetősége döntött egy napi 500 ezer hordós kínálatcsökkentés mellett, majd néhány további tagország, így Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Algéria követték ezt a példát, továbbá az orosz vezetőség úgy döntött, hogy a márciustól júniusig tartó termeléscsökkentést 2023 végéig kiterjeszti.

A jövő hónapban kezdődő visszavágás kezdeti, azonnal érezhető hatása napi mintegy 1,1 millió hordót tesz majd ki, míg júliustól – Oroszország érvényben lévő kínálatcsökkentésének meghosszabbítása miatt – a korábban vártnál mintegy 1,6 millió hordóval kevesebb nyersolaj lesz naponta a piacon. Oroszország eredetileg márciusban döntött a termelés csökkentése mellett, megtorlásul az ukrajnai inváziója miatt bevezetett nyugati szankciókra.

Vasárnap a Fehér Ház közölte, hogy az OPEC+ olajtermelés csökkentéséről szóló döntése a jelenlegi piaci körülmények között “nem volt jó döntés”. A Biden-kormányzat azt is közölte, hogy az Egyesült Államok együtt fog működni a termelőkkel és a fogyasztókkal annak érdekében, hogy ne szálljanak el az üzemanyagárak.

Ugrik az olajár

Az olaj ára a múlt hónapban 15 hónapos mélypontra esett a bankválság okozta zavarok és a sokak által előre vetített esetleges recesszió miatt: a nyugati benchmark terméknek számító Brent nyersolaj például hordónként 72,4 dollárba került a múlt havi mélyponton.

Hiába kúszott vissza azóta a jegyzés több, mint 10 százalékkal, úgy tűnik, hogy

a mostani árszint nem elég magas az olajkartell számára.

Még októberben, amikor legutóbb nagymértékű (napi 2 millió hordós) termeléscsökkentést hajtottak végre, akkor Timipre Sylva, a nigériai olajforrásokért felelős államminiszter azt mondta, hogy a csoport “90 dollár körüli árakat akar”.

Ami a mostani helyzetet és a piaci reakciókat illeti, a váratlan döntésre reagálva megugrottak az olajárak hétfőn, jelenleg

az Európában irányadó Brent olaj ára hordónként 83,6 dollárba kerül, ami 4,7 százalékos emelkedésnek felel meg,

míg az amerikai WTI-típusú olaj jegyzése 79,2 dollár/hordón áll, ez 4,5 százalékos ugrás után történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik