Gazdaság

Csaba László: Teljes tévút az akkumulátorgyártás

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Az akadémikus szerint még jövőre is jelentős marad az infláció.

A Népszavának a közgazdász-akadémikus azt mondja, a magyar gazdaság mutatói csak látszólag nem rosszak, valójában a közepes fejlettség csapdájában vagyunk. A gazdaságban előrelépés van,  áttörés nincs. Ez akkor jellemez egy országot, ha a kormány népszerűségi alapon hoz döntéseket, nem foglalkozik vele, 4-5 év múlva mi lesz.

Csaba László szerint erre az oktatástól a regionális fejlesztésig, az egészségügytől az igazságszolgáltatásig számos példa van. Nem a helyrehozhatatlan hanyatlás szakaszába kerültünk, de elakadtunk egy szinten, ahonnan nem tudunk továbblépni, nincs esély a felzárkózásra. A fejlődéshez az egészségipari és a jól fizető munkahelyeket kellene felfuttatni, amit felismert a kormány, de nem lépett semmit. Ha forintban mérve haladunk is előre, euróban számolva ott tartunk, mint 10-15 éve.

Szerinte teljes tévút az akkumulátorgyártás kormányzati erőltetése, mert alacsony a hozzáadott érték, a befektetőknek a környezetvédelmi szempontok részleges mellőzése és az alacsony bérek vonzóak, az ország versenyképessége nem javul. Csaba László borúlátó a jövőt illetően, szerinte a GDP idén mínusz 1 és plusz 1 százalék között alakulhat, a mezőgazdaság és a turizmus talán hozhat pozitív számokat,

de ez egy stagnáló gazdaság. Egy év múlva a kormányzat pedig győzelmi jelentést fogalmaz majd meg, hogy lám, 2023-ban is pozitív volt a GDP.

Az infláció idén mérséklődhet, noha olyan termékek is drágulnak, amelyekre nem hat az energia ára, ráadásul a kormány és a jegybank hitelessége is alacsonyabb a nyugat-európainál, márpedig

csak hiteles kormányzat és jegybank képes csökkenteni az inflációs várakozásokat.

Ez a hitelesség nálunk hiányzik, Orbán Viktor egykori gazdasági tanácsadója nem tartja valószínűnek, hogy év végére egy számjegyű lenne a fogyasztói árindex.

Még 2024-ben is egy jelentős, két számjegyű infláció lesz.

Szerinte a jegybank és kormány vitájának hátterében az áll, hogy Matolcsy György és környezete egyfajta menekülési utat próbál kijelölni, mert a jelenlegit elhibázottnak tartja. Az MNB évek óta olyan strukturális reformot szeretne, amellyel a Fidesz tovább tud kormányozni, anélkül, hogy maga ellen fordítaná a társadalom nagy részét. Az bizonyosodott be, hogy Matolcsy Györgyhöz közelebb áll a gazdaságpolitika, mint a monetáris politika, az  neki egy „aranykalicka” – teszi hozzá Csaba László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik