Gazdaság

Érkezik az újabb pofon a bankszámlásoknak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az árak száguldásának mellékhatásaként a bankok is serényen emelik díjaikat. Az OTP már a múlt hónapban lépett, április 1-jétől pedig többet kell fizetniük a K&H és a Raiffeisen ügyfeleinek is. Ezzel persze a sor még egyáltalán nem ér véget, a májust „köszönti” majd emelt díjakkal az Unicredit és a CIB – írja az Azénpénzem.hu.

A legfrissebb adatok szerint a kincstár az idei első hét hónapban a tavalyinál mintegy 30 százalékkal több tranzakciós illetéket söpört be. A bankszámlákat használók 58,8 milliárd forinttal növelték az állam bevételeit. Az elektronikus fizetések (átutalások) után 2022 nyara óta továbbra is 0,3 százalékot kell fizetni, de a maximumot 6 ezer forintról 10 ezer forintra növelték. Az extraprofitadók és a tranzakciós illeték emelése önmagában is gerjeszti az inflációt, a drágulással pedig jókorát nőnek a fogyasztáshoz kapcsolt adókból a bevételek – értékelnek a portálon.

Sorra jönnek a díjemelések

A leggyorsabb szokás szerint az OTP volt. A legnagyobb magyar bank március 1-jétől emelte szinte minden díját. A Bázis számla legalacsonyabb költsége 50 forinttal közel 400 forintra nőtt, ami 14,5 százalékos emelés. Aki viszont sem a kedvezmények, sem az akciós feltételeket (megfelelő nagyságú jövedelem jóváírása és aktív számlahasználat) nem teljesíti, és még merészel postán kérni számlakivonatot, az 170 forinttal kénytelen többet fizetni.

A K&H április elsejétől emelte díjait. A portál számításai szerint akad 20 százalékos drágítás is. Például a Minimum plusz csomag nem kedvezményes havi díja 866 forintról 1036 forintra emelkedett. Hasonló mértékben növelték egyébként a némileg kedvezményes díjat is. Akinek a minimálbérnek megfelelő jövedelem érkezik a számlájára és legalább félmillió forintos megtakarítása van, az továbbra sem fizet a számlavezetésért.

A lakossági mobilinfo jelenleg még nulla forintos díja 444 forintra emelkedett. A küldött üzenetekért (sms) darabonként 45 forintot számolnak fel. A mobilbank 131 forintról 150 forintra növelt havi díját (ez valóban az infláció ütemével egyező drágítás), azonban 2023. június végéig akciósan elengedik. Az összes átutalás is drágult, de többnyire azok is „csak” 14,5 százalékkal. Ahogy a kártyadíjak is.

A Raiffeisen is április 1-jével emelte díjait. Például a Díjnyertes számla, ha nem érkezik az elvárt pénz, és nem elég aktívan használja azt valaki (legalább húsz alkalommal nem költ kártyával) havi 2160 forint helyett 2473 forintba kerül. A Mindennapok 2.0 csomagot használóknak 708 forint helyett 810 forintot kell fizetniük. Az automatikus sms 26 helyett 29 forint darabonként.

Az inflációs díjemelést az Unicredit május 1-jétől érvényesíti. A CIB ugyancsak május 1-jétől lép. Például az ECO számlacsomag havi díja már megközelíti majd a 3 ezer forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik