Gazdaság

Magyarország veszi a legdrágábban az orosz gázt az EU-ban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül Magyarországra érkezett a legdrágábban az orosz földgáz – írta a G7. Az importárak Európa-szerte csökkentek, ami nem meglepő, hiszen a gáz tőzsdei jegyzése is jóval alacsonyabb lett az elmúlt hónapokban, márpedig jellemzően az orosz gáz díja is ehhez van kötve.

S bár a köbméterenként 556 forintos januári átlagár alig több mint fele az októberi szintnek, az Eurostat adatai szerint a Magyarország által fizetett földgáz ára így is a legmagasabb volt az EU-ban. Az uniós átlag közel 30 százalékkal maradt el ettől, de még a második legdrágábban vásároló szlovákok is csak 491 forintot fizettek egy köbméternyi orosz importgázért.

A portál szerint a most már nemzetközi összevetésben is tartósan magas hazai ár minden bizonnyal a kedvezőnek éppen nem mondható állami megállapodások következménye. A szerződésekből ismert információk és a vezetékek áramlási adatai alapján ugyanis az állam részesedése valószínűleg a 90 százalékot is meghaladja az orosz gázimportból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik