Gazdaság

Mutatjuk, melyik megyékben élhetnek gondtalanabbul a nyugdíjasok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Pénzcentrum felmérésére adott válaszokból az rajzolódik ki, hogy

  • Somogyban, Nógrádban és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében érezte úgy arányaiban a legtöbb nyugdíjas, hogy hónapról hónapra anyagi gondjai vannak.
  • Rengetegen vannak továbbá azok is, akik éppen csak kijönnek a jövedelmükből, de félretenni már nem tudnak.
  • A legtöbb megyéből a nyugdíjasok több mint fele választotta ennek a két válaszlehetőségnek valamelyikét.
  • Veszprémben, Vasban és a fővárosban van arányaiban a legtöbb olyan idős magyar, aki gond nélkül kijön, és még tartaléka is van.

Kiderült továbbá, hogy a nyugdíjasok helyzete Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Zala vármegyékben romlott jelentősen. Ha pedig azt is megnézzük, hogy kik azok, akik inkább romlónak, vagy jelentősen romlónak érezték az anyagi helyzetüket az utóbbi egy évben, akkor Bács-Kiskun megye vezet.

Az idei évi anyagi helyzetükkel kapcsolatban pesszimisták a magyar nyugdíjasok. Mindössze egy megyében volt 50 százalék alatt azoknak a válaszadóknak a száma, akik szerint romlik majd az anyagi helyzetük 2023-ban. A többi vármegyében legalább a nyugdíjasok fele rosszabb anyagi helyzetet vár 2023-ban.

A válaszok alapján a Heves vármegyei nyugdíjasoknak csaknem 60 százaléka sokkal kevesebbet tudott félretenni, mint korábban. Eleve szinte minden megyében a nyugdíjasok legalább fele úgy érezte, hogy sokkal kevesebb, amit az utóbbi egy évben meg tudott takarítani. Ebből a szempontból még Budapesten, Tolnában, Vasban és Veszprémben a legjobb a helyzet. Viszonylag kevesen voltak, akik többet tudtak az utóbbi évben félretenni, mint korábban.

A portál szerint összességében kiugró eltérések nincsenek abban, hol él az országban több rossz anyagi helyzetben lévő nyugdíjas. Az biztos, hogy a fővárosban és a Közép-Dunántúlon jobb a helyzet, míg Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön valamivel rosszabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik