Gazdaság

Az MNB szerint velünk marad a drágaság és durván befékez a gazdaság

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az élelmiszerek és az energia ára is jelentősen nőhet idén, az év végére egy számjegyű lehet az infláció, de 3 százalék környékére az sem biztos, hogy 2024-ben lemegy – olvasható ki az MNB most kiadott Inflációs jelentéséből, amit a hvg szúrt ki. A 2023-as átlagos éves inflációt most is 15-19,5 százalék közé teszik.

Az MNB szerint így fog kinézni az idei drágulás 2022-höz képest:

  • az élelmiszerek 26 százalékkal lesznek drágábbak, mint tavaly,
  • az energia 39,7 százalékkal drágul, az üzemanyagok pedig 21 százalékkal,
  • a szolgáltatások ára 15,4 százalékkal nő,
  • az ipari termékeké 13,7 százalékkal,
  • az alkohol és a dohány 13,9 százalékkal drágulhat,
  • a központilag szabályozott árú termékek és szolgáltatások pedig 14,4 százalékkal lesznek drágábbak.

Előrejelzésük szerint a most még 25 százalék fölötti infláció csak lassan fog csökkenni a következő néhány hónapban, és az év második felében fog érdemben fékezni.

A versenyszférában 13,7-14,4 százalékkal nőhet az átlagkereset, országos szinten viszont csak 11,3–12,2 százalékkal. De akármennyivel is nőnek a bérek, az inflációval nem tudják tartani a lépést idén, a vásárlóerejük még a legoptimistább forgatókönyv szerint is csökkenni fog 2022-höz képest. Emiatt az emberek a fogyasztásaikat is visszafogják, jó esetben csak 1,1, rosszabb helyzetben 2 százalékkal kevesebbet költenek fogyasztási kiadásokra.

Összességében az MNB szerint az év első felében még csökkenni fog a gazdasági teljesítmény, majd a második félévben növekedhet újra. A kérdés az, hogy mennyire sikerül visszahúzni pluszba az év eleji esés után – a 1,5 százalékos legoptimistább növekedési előrejelzés mellett már van olyan forgatókönyv is, hogy csak stagnálni fogunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik