Gazdaság

A vállalatok háromnegyedének nemigen lesz pénze mostanában energetikai beruházásra

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Hogyan érinti a magyar vállalatokat az energiaválság? Mi lehet a megoldás az energiafüggőség csökkentésére? Az MGYOSZ Csúcstalálkozón résztvevők ezekre a kérdésekre és más, napjaink gazdasági, politikai és társadalmi kihívásaira keresték a választ.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ- BusinessHungary) elnöke, Dr. Futó Péter a rendezvényen megosztotta egy friss kutatás eredményeit, mely azt vizsgálta, hogy milyen közép és hosszú távú tervekkel rendelkeznek a tagjaik, illetve tagszövetségeik az energiaválság hatásának csökkentésére.

Az MGYOSZ szinte minden tagja tervez lépéseket tenni energiapiaci kitettsége ellen. Egyharmaduk a megújuló energiába, egyötödük egyéb energiahatékonyság-növelő fejlesztésekbe tervez beruházni, a cégek 20 százaléka pedig az energiafelhasználás optimalizálásával kíván javítani energiapiaci helyzetén.

Ugyanakkor a válaszadók magas hányada véli úgy, hogy igen kicsi, vagy egyáltalán nincs mozgástere cége energiaösszetételének módosítására. A földgáz kiváltására a vállalkozások több mint fele a megújuló energiahordozókat preferálja, tizedük pedig a saját kiserőmű beruházás mellett voksol. Sajnálatos azonban, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint egyáltalán nincs, vagy kis eséllyel lesz forrásuk arra, hogy komolyabb energetikai beruházást tudjanak megvalósítani a közeljövőben.

Dr. Futó Péter rámutatott arra, hogy a válság hazánkban is felgyorsítja az energiapiac átalakulását: mely során háttérbe kerül a fosszilis energia, és egyre nagyobb teret nyer a megújuló energia, és ez nemcsak környezeti szempontból, a klímaváltozás miatt lényeges, hanem az energiafüggőség csökkentése okán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik