Gazdaság

Újabb földgázpara jöhet nyáron Európában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az áramszünetektől és az európai otthonok kihűlésétől való félelem egyelőre enyhült, és az európai gáztározók telítettsége még mindig nagyobb az ilyenkor szokásosnál. Azonban iparági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a régió lassan a földgázkészletek feltöltésének időszakába lép és ennek sikerétől függ, hogy jövő télen elkerülhető-e egy energiaválság – írja a Bloomberg elemzésére hivatkozva a Napi.hu. Mindezt úgy, hogy nem lehet majd az Oroszországból érkező vezetékes gázszállításra támaszkodni és az Unió vezetői azt szeretnék, ha az országból a LNG behozatal is lassan megszűnne.

A Bloomberg előrejelzése szerint jelenleg elegendő készlet áll rendelkezésre ahhoz, hogy az Európai Unió készletei október végére 90 százalékos töltöttségi szintet érjenek el. A piac azonban továbbra is óvatos, mert a tavalyi eseményekhez hasonlóan ismét történhet olyan esemény, amely teljesen felborítja a számításokat. A kockázatok között szerepel a kínai kereslet fellendülése, valamint az orosz szállítások még erősebb visszafogása – mondta Andrew Walker, a Cheniere Energy Inc. nevű nagy LNG-kereskedő cég alelnöke egy bécsi iparági konferencián.

A Wood Mackenzie iparági elemzői arra számítanak, hogy a kínai hazai gázkitermelése és az oroszországi vezetékes szállítások folyamatos növekedése miatt LNG-import igénye korlátozottabb, és még a vártnál nagyobb gazdasági növekedés mellett is a 2021-es alatt maradhat. Azonban az árak esése a kisebb ázsiai vásárlók étvágyát is meghozta, s ez fokozza a versenyt.

Oroszország részesedése az Európai Unió teljes gázigényéből tavaly év végére 10 százalék alá esett a 2021-es 40 százalékról. Még ez a csekélyebb mennyiség rendelkezésre állása is kockázatosabbá vált, ahogy az oroszok Ukrajna elleni háborúja második évébe lép. Miközben a vezetéken érkező gáz mennyisége csökkent, a korlátozás alá nem eső Oroszországból származó LNG behozatal megugrott. Most azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik az európai vállalatokra, hogy fejezzék be ezeket a vásárlásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik