Gazdaság

Jelentősen csökken a banki alapszámla díja júliustól

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium még januárban tette közzé a jogszabály-tervezetét a bankoknál igényelhető lakossági alapszámlákra vonatkozó új feltételekről. A változtatás az alapszámla maximum díját érintette, ami minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet havonta. Ez alapján 2023-tól 3000 forintra nőtt ez az összeg, ami nagy emelésnek számít. A javaslat szerint a 1,5 százalékos arány csökken mindössze 0,5 százalékra, ami azt jelenti, hogy az alapszámlák maximum havidíja az eddigi harmadára, vagyis 1000 forintra mérséklődik.

Az alapszámla olyan bankszámla-szolgáltatás, amit bárki igénybe vehet a jövedelmétől függetlenül. Az alapszámlához ingyenes bankkártya és átutalási lehetőség, valamint limitált összegig ingyenes készpénzfelvétel jár.

Mivel az új előírás a kihirdetését követő negyedik hónap első napján lép hatályba, az alapszámlák 1000 forintos havi maximális díját július 1-től kell alkalmazniuk a bankoknak. Eszerint majd valamennyi nagybanknak csökkentenie kell az alapszámla havidíját, mert ugyan nem mindegyikük használja ki a 3000 forintos maximumot, de a legolcsóbbaknál is 1000 forint fölött van ez az összeg.

Mielőtt azonban még bárki azonnali számlacsomag-váltásra adná a fejét júliustól, érdemes tudnia, hogyha alapszámlát szeretne nyitni, akkor előtte be kell zárnia a meglévő számláját. Ilyen típusú számlát ugyanis csak az nyithat, akinek nincs rendelkezési jogosultsága más fizetési számla felett – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik