Gazdaság

Szabolcsban átlagban 13 hónapot kell dolgozni a miniszterelnöki fizetésért

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Mfor.hu megnézte, az egyes vármegyei átlagbérek hányszorosát keresi egy átlagos képviselő, a házelnök, egy miniszter, vagy a miniszterelnök.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2022-ben a legmagasabb bruttó átlagfizetést a fővárosiak (634 ezer forint), valamint a Győr-Moson-Sopron vármegyeiek (537 ezer) kapták, míg a legalacsonyabb átlagbért Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből (363 ezer forint) jelentették.

A képviselők fizetését 2022-ben az előző évi átlagbér háromszorosából számították, így jött ki nekik a bruttó 1,316 millió forint. Ez alapján

  • a semmilyen más pozíciót be nem töltő képviselők minimum a kétszeresét keresték a legjobb átlagfizetést felmutató fővárosi és Győr-Moson-Sopron vármegyei átlagkeresethez képest, míg egy átlagos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fizetésnek több mint három és félszeresét.

Kövér László a 2022-es bértábla alapján házelnöki munkájáért havonta bruttó 3,554 millió forintot kapott. Így

  • az Országgyűlés elnöke a Győr-Moson-Sopron vármegyei átlag 5,6-szorosát kereste, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fizetés közel tízszeresét.

A házelnök fizetése különösen azért érdekes, mert az a hivatalos szabályozás szerint a mindenkori előző évi átlagbér 8,1-szerese kellene, hogy legyen, azonban Kövér az azonos évi vármegyei átlagok jelentős részének több mint 8,1-szeresét keresi – jegyezte meg a portál.

Emlékeztettek rá, Orbán Viktor döntött arról, hogy megemelik a miniszteri fizetéseket: az előző kormányban a tárcavezetők bruttó 1,979 millió forintot kaptak a munkájukért, ezt viszont május 25-től 2,632 millió forintra emelték, az új bér összegét az előző évi fizetések hatszorosa adta. A cikk szerint kivételt Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszterek jelentették, akik havi ötmilliót vihettek haza – erről Gulyás Gergely beszélt egy tavaly júliusi Kormányinfón. Ha pedig a miniszter országgyűlési képviselő is, a tárcavezetői díjazáshoz még hozzájön a képviselői alapbér is, így teljes fizetésük 3,949 millió forint körül alakul. Ezzel is számolva

  • havi 6-10-szer annyit kereshetett egy miniszter, mint amennyi a fővárosi, illetve az egyes vármegyei átlag volt.

Miután a miniszterelnök fizetését a házelnöki fizetéshez kötötték, nem kérdés, hogy a kormánytagok közül messze Orbán Viktornak neki jár a legmagasabb havi juttatás, ez a 2022-es bértábla alapján bruttó 3,554+1,316 millió forint, azaz 4,870 millió forint. Tehát

  • a miniszterelnök a fővárosi átlagfizetések több mint 7,6-szorosát vihette haza, míg a legjobban teljesítő megye, Győr-Moson-Sopronhoz mérve is több mint kilencszer annyit keresett.
  • A legrosszabbul kereső Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei átlaghoz képest 13-szoros volt Orbán Viktor fizetése, de a Békés és Nógrád vármegyékben mért szintnek is 12-szeresét vihette haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik