Gazdaság

Nagy Márton: Folytassa, HEPA!

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A miniszter döntött a kormány teherszállító repülőgépéről. Jövő nyárig az állami cég gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Megjelent a Magyar Közlönyben a gazdaságfejlesztési miniszter döntése az állami tulajdonú légi jármű tulajdonosi joggyakorlójának kijelöléséről szóló rendelet módosításáról, amely csak annyiban változott, hogy a „2023. március 31-ig” szövegrész helyébe a „2024. június 30-ig” szöveg lépett.

Az csak az eredeti rendeletből derül ki, hogy Nagy Márton döntése az Airbus A330-243F típusú szállítógépre és arra vonatkozik, hogy így az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlója a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Társaság maradhat jövő nyárig.

Néhány hete a Népszava írt arról, hogy a 2020-ban vásárolt kormányzati szállítógép a tavalyi év végéig 5,8 milliárd forint bevételt termelt. A lap közérdekű adatkérésére a külügyi tárca közölte, hogy 4,2 milliárd forintba került az üzemeltetés, így elvileg 1,6 milliárdos nyereséget hozott a HEPA Zrt. tulajdonában lévő és a Wizz Air által üzemeltetett gép. A minisztérium szerint a gép minden esetben a

szerződéses partnerek termékeiért, illetve a magyar állam által adományozott vakcinacsomag célba juttatása céljából repült a megadott desztinációkba.

A lap kérdésére, hogy áru mellett Szijjártó Péter külügyminisztert is szállította-e a kormányzati Airbus, a tárca nem reagált.

Kapcsolódó
Ennyi profitot termelt a kormányzati teherszállító repülőgép
A Népszava tudta meg, mennyibe került a 2020-ban vásárolt Airbus üzemeltetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik