Gazdaság koronavírus

Medián-kutatás: A korrupció és a kormány gazdaságpolitikája miatt van válság

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Ez a két fő ok, amely megelőzi a háborút, a szankciókat, a koronavírust, az időjárást és a bevándorlást.

A magyarok elsöprő többsége, több mint négyötöde („nagyon” vagy „elég”) súlyosnak minősítette a magyar gazdaság válságát a HVG számára készített friss Medián-kutatásban. Arról, hogy a krízisnek melyek a fő okai, a teljes szavazókorú népességben az alábbi eredmény született:

  • korrupció (77%),
  • gazdaságpolitika (63%),
  • háború (60%),
  • szankciók (57%),
  • koronavírus (47%),
  • időjárás (45%),
  • bevándorlás (41%).

Annak, hogy a pártszimpátiában megmutatkozó Fidesz-fölény dacára kormánykritikus szempontok vezetik a listát, az lehet a magyarázata, hogy azokat még a kormánypárti szavazók egy része is magáévá tette, a kormányzati gazdaságpolitika és a korrupció bírálata pedig a Mi Hazánk támogatói körében sem elhanyagolható. A politikai megosztottság a gazdaságpolitikát hibáztató álláspontnál a legélesebb a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között, de a szankciók és a bevándorlás megítélése ügyében is markánsan eltér a két tábor véleménye.

A kutatás szerint ugyanakkor az már önmagában is vízválasztó, ki hogyan érzékeli a válságot és mértékét. A teljes szavazókorú népességen belül a válságot 35 százalék nagyon, 48 százalék elég súlyosnak tartja. A legutóbb még összefogó ellenzék szimpatizánsainak abszolút többsége nagyon súlyosnak tartja a helyzetet, miközben csak a Fidesz-szavazók 15 százaléka látja így, egyharmaduk bagatellizálja a krízist.

Módszertan

A felmérést február 21-e és 27-e között készítette a Medián, 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így az jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. (Hibahatár a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik