Gazdaság

Vastagon veszteséges lett tavaly a Meki helyett gründolt orosz gyorsétteremlánc

Makszim Sipenkov / MTI / EPA
Makszim Sipenkov / MTI / EPA

Komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet az Oroszországot elhagyó McDonald’s helyén létrejött orosz gyorsétterem, a Vkuszno – i tocska (magyarul Finom, és pont) üzemeltetője. A Sistema 11,3 milliárd rubel (52,5 milliárd forint) veszteséget jelentett 2022-ről, míg a bevétele 2,3 százalékkal, 73,5 milliárd rubelre csökkent orosz számviteli szabvány szerint – közölte az MTI a cég közleménye alapján. A Sistema 2021-ben még több mint 2 milliárd rubel adózott eredménnyel zárt. A tavalyi adatokat befolyásolta, hogy a Sistema alá tartozó éttermek tavaly március közepétől júniusig nem működtek, a kibővített hálózat újranyitása fokozatosan történt szeptember végéig.

Az amerikai McDonald’s gyorsétteremlánc tavaly márciusban felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, majd úgy döntött, hogy teljesen elhagyja a piacot, és eladja oroszországi üzlethálózatát. A vevő a NefteKhimServis olajcég társtulajdonosa, az Alekszandr Govor vezette Sistema, amely korábban 25 szibériai McDonald’s franchise engedélyével rendelkezett és a McDonald’s kivonulásával megvásárolta az összes többit is, egyben bevezette a Vkuszno – i Tocska új márkanevet. Az új márka első étterme tavaly június 12-én nyílt meg Moszkvában.

A McDonald’s-nak 847 étterme volt Oroszországban, innen származott az amerikai cég teljes bevételének 9 százaléka, mintegy 2 milliárd dollár az Ukrajna ellen indított orosz intervenció előtti évben, 2021-ben.

Kiemelt kép: A Coca Cola helyettesítésére készített Dobrij Cola (Jó Cola) doboza egy moszkvai ABC-áruházban 2022. szeptember 16-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt Oroszországból átmenetileg kivonuló amerikai üdítőital-gyártó orosz leányválalata, a Coca-Cola Rosszija 2022. júniusában szüntette be az eredeti márkanevű ital készítését, és helyette a Dobrij Colát kezdte forgalmazni. Akkor azt mondták, hogy az új nevű kólát az országból szintén távozó McDonald’s amerikai gyorsétteremlánc helyére lépő orosz lánc, a Vkuszno I Tocska is árusítani fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik