Gazdaság

Szakadék szélén a legnagyobb magyar magánnyugdíjpénztár

Getty Images
Getty Images
Hamarosan lejár a határidő, és még mindig nincs meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerülhet ezzel veszélybe – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Március végéig kellene teljesítenie a Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, hogy a tagok fellélegezhessenek. A magánnyugdíjpénztárak esetében ugyanis végelszámolást kell indítania a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ha a tagdíjat fizető tagok aránya 70 százalék alá süllyed. Az MNB minden hónapban megvizsgálja, mennyi volt az előző hat hónapban az átlagos tagdíjfizetési arány, és ha két egymást követő alkalommal ez a mutató nem éri el a jogszabályi limitet, akkor a pénztár lehúzhatja a rolót.

Jelenleg négy magánnyugdíjpénztár működik még Magyarországon, a Budapest már teljesítette az idei évre az elvárást, a tagok több mint 70 százaléka befizette az egyéves tagdíjat. Az MKB és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár általában havonta kéri a tagdíjat, utóbbi intézmény hétfőn közölte a tagokkal a jó hírt, hogy márciusban is teljesült a 70 százalékos arány. Az MKB-ról még nem közölt adatot, de az intézmény honlapja szerint jellemzően 75-80 százalék közötti díjfizetés történik minden hónapban – derül ki a Bank360.hu anyagából.

66 százalékon állnak most

A Horizont az egyetlen, amelyiknél sürgősen aktivizálni kellene a tagokat, hogy fizessék be az egyébként csekély, évente mindössze 2400 forintos tagdíjat. A díjfizetés ugyanis március 27-én még csak 66 százalékon áll, emellett a tagok 54 százaléka fizette be a 10 600 forintos működési támogatást, amely elengedhetetlen a pénztár fennmaradásához.

A pénztár Facebook-üzenetében megjegyzi, a hétvégén a külsős szolgáltató partnerénél technikai hiba miatt nem működött bankkártyás befizetés, ez is okozhatta, hogy a szokásosnál alacsonyabb szinten áll a hónap végéhez közeledve a számláló. A hibát azonban javították, és remélik, március 31-ig, vagyis e hét végéig minél többen rendezik a tagdíj-elmaradásukat.

A Horizontnak 33,5 ezer tagja van, és 164,6 milliárd forintot kezel. Tavaly a tagság 78,2 százaléka fizette be végül a tagdíjat, 66,2 százalék pedig működési adományt is adott. A tavalyi magas befizetési arány miatt elvileg először csak öt hónap múlva kerülhetne féléves átlagban 70 százalék alá a tagdíjfizetési arány, de így is nyilvánvaló, hogy a nem fizető tagság a többi fizető, vagy már járadékot kapó taggal tol ki, amikor halogatja a tagdíja átutalását.

Ha az MNB végelszámolást rendelne el, a tagok másik pénztárba átlépve őrizhetik meg a megtakarításukat. Ha nem lépnek át, akkor az egyéni számlájukon lévő pénz az államhoz kerül, ők pedig átkerülnek az állami nyugdíjrendszerbe. Az is elképzelhető, hogy a tavalyi gyenge hozamok miatt halogatják sokan a fizetést, pedig hosszú távon alapvetően jól teljesítettek eddig ezek az intézmények – írja a Bank360.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik