Gazdaság

Milliárdok érkeznek Brüsszelből a kormány megkerülésével

Thinkstock Digitális
Thinkstock Digitális
Szűkös, de a semminél több az a közvetlen uniós támogatás, amely nem a kormányon keresztül érkezik a civilekhez, önkormányzatokhoz – írja a HVG.

A mostani hétéves EU-költségvetés az előzőnél 15 százalékkal több közvetlen, azaz nem a kormányokon keresztül elosztott forrást tartalmaz, ez az összeg hozzávetőleg 280 milliárdról 320 milliárd euróra emelkedett – mondta a lapnak Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő.

Ezeknek a pénzeknek az elnyeréséért részben közvetlenül a brüsszeli intézményeknél lehet pályázni, más részüket a 27 tagállamban működő közvetítők osztják el. Ilyen Magyarország esetében az az 1,6 milliárd forint keretösszegű Közös értékeink program, amelynek első kiírására a hétfői határidőig 310 pályázat futott be.

A pénzt az Ökotárs Alapítvány több másik civil szervezettel osztja szét a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam mellett elkötelezett civil szervezetek közt. A hosszabb távú projekteket támogató tendert még követi majd egy aktuális problémákra reflektáló akciópályázat is.

Ez a pénzforrás tehát független a jogállamisági viták alakulásától, és nem fog megszűnni, ha azokban sikerül megállapodásra jutni – már csak azért sem, mert ez a konstrukció a többi tagállamban is elérhető. A mostani magyar támogatások a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek (CERV) program keretéből érkeznek; e program tucatnyi alfejezetének többségére közvetlenül az Európai Bizottságnál kell pályázni.

Jávor Benedek, a magyar főváros brüsszeli képviselője felidézte, 2019-es önkormányzati győzelmük után Karácsony Gergelyék megbízásából egy kései időszakban kezdtek azért lobbizni, hogy a már szinte kész uniós költségvetésbe kerüljenek még bele ilyen szabad vegyértékű pénzek. „Ennek az eredménye, hogy sikerült az Európai Városi Kezdeményezés keretét megnövelni, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásaira pedig már önkormányzatok is pályázhatnak” – összegez, hozzátéve: a következő ciklusban tovább növelnék ezeket a lehetőségeket.

Budapestnek egymilliárd forint értékben vannak folyamatban lévő pályázatai, de vidéki települések is sikerrel pályáztak. Szombathelyen például környezetvédelmi, a főváros VIII. kerületében pedig óvodaprogramra költik az összegeket. Cseh Katalin is fontos sikernek tartja, hogy e forrásokat növelni tudták, és – összhangban az Európai Parlament által elfogadott jelentésével – azt reméli, hogy a büdzsé felülvizsgálatakor a keret tovább nőhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik